Folytatódik a nagy sikerű Lakcímke kampány

Az energiatakarékossági világnapot megelőző napon tartotta a Lakcímke kampánynyitó eseményét az Energiaklub. A program egyedülálló, hiszen a legnagyobb, legkomplexebb eseménysorozat az energiahatékonyság és a lakossági szemléletformálás területén.

Az energiatanúsítvány, azaz a lakcímke
 
Ahogy az Európai Uniós szabályozás, úgy a Lakcímke is azt a célt tűzi maga elé, hogy hosszú távon javuljon az épületek energiahatékonysága. Ehhez járul hozzá az épületek energiatanúsítványának minél szélesebb körű megismertetése és társadalmi elfogadtatása.
 
Amikor klímavédelemről és a kibocsátások, illetve az energiafogyasztás csökkentéséről beszélünk, legtöbbször elfelejtkezünk arról, hogy energiafelhasználásunk 40%-áért épületeink a felelősek. Cseppet sem mindegy tehát hogyan élünk otthonunkban, hogyan használjuk az energiát, lakásunk - a rossz szigetelés vagy a nem megfelelő műszaki megoldások miatt - pazarolja-e az energiát. Ezért is számít jelentős lépésnek a 2002-ben megalkotott uniós direktíva az épületek energetikai jellemzőiről[1], illetve az ennek a hazai jogrendbe való átültetése[2]. Ennek értelmében idén január 1-től az új építésű ingatlanok használatba vételéhez illetve bérbe adásához kötelező az energiatanúsítvány. A szabályozás célja, hogy hosszú távon javuljon az épületek energiahatékonysága.
 
Az Energiaklub által lakcímkének keresztelt energiatanúsítvány a háztartási berendezések címkézéséhez hasonlóan már ismert, színes ábrán mutatja meg, hogy lakásunk A+-tól I-ig milyen kategóriába esik; mennyire energiatakarékos vagy éppen ellenkezőleg, mennyire rossz az energiafelhasználása. A dokumentum emellett javaslatokat is tartalmaz, milyen beruházásokkal lehet elérni azt, hogy lakásunk magasabb kategóriába kerülhessen. A lakcímke tulajdonképpen a vevők érdekét szolgáló tájékoztató dokumentum, ami épületenergetikai szempontból segít eligazodni az ingatlanpiacon. Így könnyen összehasonlíthatóvá válik két lakás. A kapott információknak köszönhetően a jövőben fontosabb szempont lesz a lakás energiagazdálkodása.
 
A kampány 2009-es eseményei
 
Az idei évben 11 civil szervezet közreműködésével, több szakmai és üzleti partner segítésével és támogatásával az ország 44 településén tartunk 65 rendezvényt. A Lakcímke kampány többnyire valamilyen nagyobb érdeklődést kiváltó programhoz kapcsolódik majd (például fesztiválokhoz, falunapokhoz, utcai akciókhoz), így még szélesebb réteghez juttathatjuk el az információt, különösen azokhoz, akik nem használnak internetet, vagy nem érdeklődnek célzottan a téma iránt. A nyílt rendezvények mellett közös képviselők számára rendezett szakmai fórumokon is tájékozódhatnak az érintettek. Az aktuális rendezvények a www.lakcimke.hu cím alatt a „Találkozzon a Lakcímkével” menüpont alatt találhatók.
 
Programunkat a fentiek mellett a megújult Lakcímke honlap, a több mint 100 oldalas ingyenes tájékoztató kiadvány, valamint számos média-megjelenés is segíti. Ingyenes kiadványunkban, illetve a megújult Lakcímke honlapon az olvasók praktikus információkat kapnak az energiatanúsításról, emellett megismerhetik a tanúsítás jogszabályi hátterét, illetve tájékozódhatnak energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokról, azok finanszírozásáról is, sőt számos hasznos tippet is találnak arra, hogyan takaríthatnak meg energiát otthonukban. 

Kampányunk első fordulójának eredményességét tükrözi, hogy a 2008-as évben ingyenes Lakcímke kiadványunk rendezvényeken, postán és elektronikus formában több mint 100 ezer érdeklődőhöz jutott el, honlapunkat (www.lakcimke.hu) több tízezren látogatták. Tanácsadóink ezen felül több ezer alkalommal nyújtottak segítséget az érdeklődő lakosságnak, valamint sok száz cikk és interjú is megjelent a hazai médiában. A kampány ideje alatt több honlap, újság, illetve cég használta fel forrásként kiadványunkat, tájékoztatók, cikkek, cikksorozatok írásához.


A kiadványhoz az érdeklődők a www.lakcimke.hu honlapon található digitális formátum mellett a rendezvényeken személyesen is hozzájuthatnak, de igény esetén postán is megrendelhető a [email protected] e-mail címen, a 06-1-411-3518 telefonszámon.


[1] 2002/91/EK Direktíva – Energy Performance of Buildings Directive, EPBD
[2] Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet)