„Fókuszban a Jó Gyakorlatok” – REBUS Helyi Akciótervező Csoport 2. Műhelymunka, Budapest

A középületek energiahatékony felújításának és a közigazgatásban dolgozók kapacitásbővítésének témakörével foglalkozó REBUS (REnovation for energy efficient BUildings) elnevezésű, az INTERREG EUROPE Program által finanszírozott projekt keretében a tavaly szeptemberben megalakult Helyi Akciótervező Csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség és az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közös szervezésében 2017. február 22-én megtartotta 2. Műhelymunkáját Budapesten.

A Műhelymunka középpontjában a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok álltak. A projekt értelmezésében jó gyakorlat az olyan szakpolitikai eszköz (policy instrument), amely sikeresen támogatja a középületek energiahatékony felújítását négy kulcsfontosságú területen (tervezés, kivitelezés/megvalósítás, monitoring, kapacitásbővítés).

A bemutatott hazai jó példák (pl. STACCATO – Faluház projekt, a ZBR Panel Program Óbuda-Békásmegyeren, vagy a ZETI - Zuglói Energiahatékonysági Tanácsadó Iroda és a MIZUglónk Program) közös vonása a szisztematikus és átgondolt tervezés és megvalósítás, valamint a korábbi nemzetközi projekt- vagy egyéb szakmai tapasztalatok sikeres és politikailag is támogatott átültetése volt a hazai viszonyokra. A nemzetközi példákat tekintve pedig ezeken felül az innovatív technológiai megoldások és a komplex tervezési megközelítés az, ami még kiemelhető (Versilia Kórház és Thermal Account 2.0 Program Olaszországban). A kiválasztott jó gyakorlatok beépítésre kerülnek az ún. „Energy Renovation Path” útmutató dokumentumba, később pedig egy erre épülő helyi akciótervbe is.

Az INTERREG EUROPE Program, és így az öt évig tartó és nyolc nemzetközi partner együttműködésével megvalósuló REBUS projekt fő célja a Strukturális Alapok hatékonyabb felhasználása a 2014-2020-as tervezési időszakban.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/Borsod-Aba%C3%BAj-Zempl%C3%A9n-Megyei-Fejleszt%C3%A9si-%C3%9Cgyn%C3%B6ks%C3%A9g-625276604318390/

 

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

REBUS_jpeg_1.jpg


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Király Zsuzsanna [email protected]