Figyi! Ez nem foci – Paks II a témája az idei ARC+ plakátkiállításnak

Már láthatóak az ARC kiállításon azok a plakátok, amelyeket a zsűri a legjobbnak ítélt az Energiaklub „Sugárveszély vagy tavaszi szél?” című pályázati kiírására beérkezett pályaművek közül. A plakátverseny célja az volt, hogy az alkotók végiggondolják és megmutassák a tervezett Paks II beruházás visszásságait, vagy megjelenítsék azt az irányt, ami szerintük korszerű, környezet- és emberbarát. 

 

„A magyar társadalom szinte semmilyen formában nem nyilváníthat véleményt a kormány atomprogramjával kapcsolatban. Úgy gondoljuk, hogy egy atomerőmű építése olyan kérdés, amit nem néhány politikusnak és nukleáris mérnöknek kell eldöntenie. Ez ugyanis elsősorban nem energetikai kérdés: a kérdés valójában az, hogy akar-e a magyar társadalom ennyire drágán és ennyire kockázatos módon áramot termelni? Vagy esetleg mást választana? Az ARC+ pályázat elindításával az volt a célunk, hogy mindenki elmondhassa, szerinte milyen úton kellene haladnia hazánknak. Ahogy egy demokráciában” – mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai vezetője. 

 

Az atomkorszak ideje leáldozik. Magyarországon a döntéshozók mégis úgy vélekednek, hogy benne kell ragadnunk egy letűnőfélben lévő korban. Paks II orosz hitelből épülne, ami hosszú időre kiszolgáltat bennünket az orosz érdekeknek. A kiégett fűtőelemek több százezer évig sugárzók maradnak, tárolásuk a világon sehol nem megoldott. A zöld energia viszont egyre olcsóbb, korlátlanul rendelkezésünkre áll, az országban sok helyen, vidéken is munkahelyeket teremt. 

Az Energiaklub „Sugárveszély, vagy tavaszi szél?” címmel meghirdetett ARC+ pályázati kiírása az idén 16. alkalommal meghirdetett ARC óriásplakát-verseny része. Az ARC által felkért zsűri a beérkezett több mint 70 atomos pályamű közül 11-et válogatott be a kiállításra kerülő óriásplakátok közé. A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg a budapesti Ötvenhatosok terén. 

 

Díjazottak

Az Energiaklub fődíját Tóth Györgyi „figyi” című plakátja nyerte.  
Nézze meg a díjazottról készült VIDEOT!

 A Magyar Szélenergia Ipari Társaság „Tavaszi szél” című különdíját Petrók György „Ki fizet a végén?” című pályaműve kapta.
Nézze meg a díjazottról készült VIDEOT!

A Greenpeace „Van hozzá energiánk” című különdíját Magyar Szilárd Consti „Atom és Jerry” című alkotása nyerte el.
Nézze meg a díjazottról készült VIDEOT!

 

További kiállított pályázatok

Kálmán Kristóf: Atom a buli

 

Kiss Ferenc: Future

 

Kovács Anikó: Üdüljön Ön is Paks 2 wellness szállodájában!

 

Megszűnt könyvtár: Kérdés

 

Megszűnt könyvtár: Szabadon

 

Molnár Roland: A mexikói pankrátor esete a random magyar politikussal és egy egy ilyen tök csúnya sugárveszélyes hordóval

 

Pásztor Dániel: Kilátás a város felett

 

Szabó Kristóf: Hortobágyi Nemzeti P(ar)ks

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fülöp Orsolya [email protected]