Felhívás az Energiaszegénységi Támogatók és Energiaközösségi Mentorok képzésre

Magyarországon több, mint 1 millió embernek okoz állandó nehézséget a rezsiszámlák határidőre való befizetése, és a téli hónapok alatt több, mint félmillióan nem tudják otthonukat kellően kifűteni. Ezen háztartások közös problémája az energiaszegénység.

Támogassa Ön is az energiaszegénységben élőket! Az Energiaklub által szervezett ingyenes képzéssel az energiaszegénységek szakavatott segítőjévé válhat, és elősegítheti az első magyarországi energiaközösségek létrejöttét!

Amennyiben érzi magában a tenni akarást az energiaszegényben szenvedők önkéntes megsegítéséhez, valamint aktív tagja szeretne lenni egy egyedülálló európai közösségnek, akkor ez a felhívás kifejezetten Önnek szól!

A Képzésről

Az Energiaszegénységi Támogatók (a továbbiakban: Energiatámogatók) feladata az energiaszegény háztartások bevonása a projektbe. A támogató meglátogatja az érintett családokat, melynek során, egy rövid állapotfelmérés után személyre szabott tanácsadással segítik az energiafelhasználási szokások fejlesztését, ezzel is elősegítve életminőségük javulását és otthonuk energiahatékonyságának fejlesztését. A tanácsadás magában foglalja a finanszírozási lehetőségek feltárását és a kivitelezésben nyújtott szakmai támogatást is. Az Energiatámogatók munkáját a projekt keretein belül létrehozott Energiaszegénységi Irodák támogatják.

Az Energiaközösségi Mentorok az energetikai tanácsadáson túl, a képzések során megszerzett szakértelmükkel támogatják a főként energiaszegény háztartásokból álló energiaközösségek, energiaszövetkezetek működését és/vagy létrehozását. A mentori munka az Energiatámogató képzésre épül.

Milyen előnyökkel jár Energiatámogatóvá és Energiaközösségi Mentorrá válni?

 • A képzéssel elsajátított naprakész ismeretek képessé teszik az energiaszegénység enyhítésére, energiahatékonysági fejlesztések megtervezésére és energiaközösségek létrehozására és támogatására. Részvételével számottevően javíthatja a rászoruló háztartások életminőségét.
 • Ingyenesen részt vehet egy gondosan kidolgozott képzésben, mely az elméleti és gyakorlati ismereteket ötvözi.
 • Munkatapasztalatot szerez, miközben értékes elemekkel bővül önéletrajza.
 • Úttörővé válhat, hiszen hozzájárulhat Magyarország első energiaközösségeinek létrehozásához.
 • Az önfejlesztés garantált, hiszen a terepen végzett munka nagymértékben elősegíti képességeinek és kommunikációs készségeinek javulását.
 • A képzés teljesítésével bizonyítványt kap megszerzett új kompetenciáiról.
 • Tagja lesz egy kiterjedt, az EU nyolc országát lefedő Energiatámogatókból és Közösségi Mentorokból álló hálózatnak.

Milyen kötelezettségei vannak a támogatóknak és a mentoroknak?

 • Az összesen 8 óra időtartamú, ingyenes képzés elvégzése és sikeres lezárása utána a következő kötelezettségei vannak:
 • évente legalább 15 energiaszegény háztartás meglátogatása;
 • a látogatásokról részletes dokumentáció készítése, amely tartalmazza a felmért háztartások állapotát, a javasolt tanácsok listáját és az elért eredményeket.

A jelentkezés menete

 • Olvassa el figyelmesen a jelentkezési útmutatót, amely a jelentkezés részleteit és menetét ismerteti!
 • Ha Ön érdeklődik az Energiatámogató vagy Közösségi Mentor képzésünk iránt, kérjük, töltse ki  a online űrlapot és az Energiaklub felveszi Önnek a kapcsolatot.
 • A regisztráció folymatos!

Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Csontos Csaba csontos@energiaklub.hu