Felhívás a 2022-es Energiaszegénységi Támogatók és Energiaközösségi Mentorok tréningre

Magyarországon több, mint 1 millió embernek okoz állandó nehézséget a rezsiszámlák határidőre való befizetése, és a téli hónapok alatt több, mint félmillióan nem tudják otthonukat kellően kifűteni. Ezen háztartások közös problémája az energiaszegénység.

Támogassa Ön is az energiaszegénységben élőket! Az Energiaklub által szervezett ingyenes, online tréninggel az energiaszegénységben élők szakavatott segítőjévé válhat, és elősegítheti az első magyarországi energiaközösségek létrejöttét. 

Energiatámogató tréning: 2022 április 6-án és 13-án 16:00 -19:00

Energiamentor tréning: 2022 április 28-án 16:00 - 19:00

Amennyiben érzi magában a tenni akarást az energiaszegénységtől szenvedők önkéntes megsegítéséhez, és aktív tagja szeretne lenni egy egyedülálló európai közösségnek, jelentkezzen tréningünkre!

A tréningről

Az Energiaszegénységi Támogatók (a továbbiakban: Energiatámogatók) meglátogatják az érintett családokat, és egy rövid állapotfelmérés után személyre szabott tanácsadással segítik az energiafelhasználási szokások fejlesztését, ezzel is elősegítve életminőségük javulását és otthonuk energiahatékonyságának fejlesztését. A tanácsadás magában foglalhatja a finanszírozási lehetőségek feltárását és a kivitelezésben nyújtott szakmai támogatást is. Az Energiatámogatók munkáját a PowerPoor projektünkben létrehozott Energiaszegénységi Irodák támogatják.

Az Energiaközösségi Mentorok az energetikai tanácsadáson túl, a tréningek során megszerzett szakértelmükkel támogatják a főként energiaszegény háztartásokból álló energiaközösségek, energiaszövetkezetek működését és/vagy létrehozását. A mentori munka az Energiatámogató tréningre épül.

Milyen előnyökkel jár Energiatámogatóvá és Energiaközösségi Mentorrá válni?

  • A tréninggel elsajátított naprakész ismeretek képessé teszik az energiaszegénység enyhítésére, energiahatékonysági fejlesztések megtervezésére és energiaközösségek létrehozására és támogatására. Részvételével számottevően javíthatja a rászoruló háztartások életminőségét.
  • Ingyenesen részt vehet egy gondosan kidolgozott tréningen, mely az elméleti és gyakorlati ismereteket ötvözi.
  • Munkatapasztalatot szerez, miközben értékes elemekkel bővül önéletrajza.
  • Úttörővé válhat, hiszen hozzájárulhat Magyarország első energiaközösségeinek létrehozásához.
  • Az önfejlesztés garantált, hiszen a terepen végzett munka nagymértékben elősegíti képességeinek és kommunikációs készségeinek javulását.
  • A tréning teljesítésével oklevelet kap megszerzett új kompetenciáiról.
  • Tagja lesz egy kiterjedt, az EU nyolc országát lefedő Energiatámogatókból és Közösségi Mentorokból álló hálózatnak.

Mit kérünk a tréninget elvégzőktől?

A 2+1 alkalmas, összesen 9 óra időtartamú, ingyenes tréning elvégzése és sikeres lezárása után:

  • 2023 február végiég legalább 15 háztartás meglátogatása és felmérése a PowerPoor eszközökkel;
  • a látogatásokról dokumentáció készítése, amely tartalmazza a felmért háztartások állapotát, a javasolt tanácsok listáját és az elért eredményeket.

Díjazzuk az aktivitást!*

  • Azok az Energiatámogatók, akik aláírják az együttműködési szándéknyilatkozatot, és 2022. május 31-ig legalább 5 teljeskörűen dokumentált otthonlátogatás elvégeznek, egy ~10.000 Ft értékű háztartási energiahatékonyság-javító ajándékcsomagot kapnak.
  • Azok között, akik 2022. augusztus 31-ig legalább 15 teljeskörűen dokumentált otthonlátogatás teljesítenek, 5 darab ~100.000 Ft értékű komplex háztartási energetikai felmérést és felújítási tervet sorsolunk ki.
  • A legelszántabb Energiatámogató kollégák közül néhánynak a projekt végén lehetőséget adunk arra, hogy tapasztalataikat megosszák a nemzetközi projektzáró konferencián Athénban.

A jelentkezés menete

  • Olvassa el figyelmesen a jelentkezési útmutatót, amely a jelentkezés részleteit és menetét ismerteti!
  • Ha Ön érdeklődik az Energiatámogató vagy Közösségi Mentor tréningünk iránt, kérjük, töltse ki  a online űrlapot és az Energiaklub felveszi Önnek a kapcsolatot.
  • A regisztráció határideje 2022. április 5. 18:00
  • Kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] emailcímre
  • Amennyiben szeretné megtekinteni/letölteni a részletes felhívást és a jelentkezési útmutatót görgessen lejjebb!

*Az felsorolt ösztönzőkkel (ajándékcsomagok, megnyerhető szolgáltatások és utazások) kapcsolatban a változtatást jogát fenntartjuk.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Csontos Csaba [email protected]