Díjazzuk az integrált településfejlesztés mellett elkötelezett önkormányzatokat

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 2020. február 11-i rendezvényén az Energiaklub képviseletében Orbán Gábor ügyvezető igazgató átadta a Példamutató és Elkötelezett önkormányzatoknak járó díjat, melyet a településfejlesztési projektünkhöz kapcsolódó, tavaly megrendezésre került verseny keretében hirdettünk meg.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2020. február 11-i rendezvényén az Energiaklub képviseletében Orbán Gábor ügyvezető igazgató átadta a Példamutató és Elkötelezett önkormányzatoknak járó díjat, melyet a településfejlesztési projektünkhöz kapcsolódó, tavaly megrendezésre került verseny keretében hirdettünk meg.

Az integrált és energiahatékony városfejlesztést a közös tanulás módszertanával elősegítő MULTIPLY projektben 6 ország önkormányzatai együtt tanulva és fejlődve, konkrét megoldásokat dolgoznak ki a településfejlesztés érdekében a közlekedés, területhasználat és az energiahatékonyság rendszereit figyelembe véve.

A pályázatban azok az önkormányzatok részesültek elismerésben, amelyek a versenykiírásban szereplő nemzetközi kritériumoknak megfeleltek. A pályázó önkormányzatoknak be kellett mutatniuk a fenti három területen már bevezetésre került, vagy a jövőben tervezett intézkedéseiket, mint amilyen például a megújuló rendszerek széleskörű alkalmazása, klímabarát közlekedési módok fejlesztése, vagy korábbi ipari területek rehabilitálása azok közösségi térré alakításával (a résztvevő önkormányzatok további példáiról itt olvashatnak).

Példamutató kategóriában nyertes önkormányzatok:

  • Budaörs Város Önkormányzata
  • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Szarvas Város Önkormányzata

Elkötelezett kategóriában nyertes önkormányzatok:

  • Ajka Város Önkormányzata
  • Sopronkövesd Község Önkormányzata
  • Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat
  • Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

A díjazott önkormányzatok egy összesen hatalkalmas továbbképzésen fognak részt venni, melyek során egymástól tanulva, valamint az Energiaklub, és több külső szakértő segítségével az általuk kiválasztott településrészekre vonatkozó Energia Terveket fognak kidolgozni. Az első workshop január végén zajlott le, idén ősszel pedig Olaszországban fognak találkozni a 6 ország díjazottjai, így nemzetközi szinten is alkalom nyílik a tapasztalatcserére.

A helyi önkormányzatoknak fontos szerepe van az éghajlatvédelemben, mind a saját energiafelhasználásuk, mind a példamutató, szabályozó és irányító szerepük által – mindezekben kíván az Energiaklub számukra szakmai támogatást nyújtani. Több, kifejezetten önkormányzati fókuszú projektünk is fut, illetve számos önkormányzattal működünk együtt helyi stratégiák és akciótervek kidolgozásában, szakmai események megvalósításában. 

Aki most kimaradt a programból, nem marad le teljesen: Az Energiaklub rendelkezésre áll Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervek (SECAP), helyi klímastratégiák elkészítésében, éghajlatváltozással és fenntartható energiahasználattal kapcsolatos képzések és szemléletformálási akciók megvalósításában.