Alkotmánybíróság előtt az atomvita

Az Alkotmánybírósághoz, és Fülöp Sándor ombudsmanhoz fordul az Energiaklub a paksi bővítésről szóló márciusi parlamenti határozat ügyében.

Az Energiaklub szerint az európai és világszintű energiapolitikákkal szemben, hazánk egy mind jogilag, mind gazdaságilag erősen megkérdőjelezhető téves úton indult el. Az Energiaklub bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság és az ombudsman döntésével megakadályozható egy olyan folyamat, amely Magyarország gazdaságát akár hosszú évtizedekre káros irányba terelheti.
 
A beadványokban kifejtett probléma lényege az, hogy az Atomtörvény szerint már meglevő atomerőmű bővítésének „előkészítéséhez” nem szükséges az országgyűlés engedélye. Ilyen engedély már magához a bővítéshez kell. Azaz az Országgyűlés március 31-i határozatával gyakorlatilag megalapozott előkészítés nélkül járult hozzá Paks bővítéséhez.
 
Miért olyan fontos az „előkészítés”? Egy atomerőmű bővítése, tekintettel annak kiterjedt gazdasági, társadalmi és környezeti vonatkozásaira elképzelhetetlen a kellő előkészítés nélkül. Azaz megalapozott tanulmányokra, számításokra, vizsgálatokra van szükség, amelyekből például az is kiderülhet, hogy a jelen gazdasági helyzetben megéri-e egyáltalán a több ezer milliárdos beruházásba fogni, illetve az is, hogy ki fogja mindezt finanszírozni. Mi a garancia például arra, hogy a jelen állapot szerint pontosan nem tisztázott beruházók nem a lakosság pénzéből tervezik-e megvalósítani a gigaprojektet?
 
Az előkészítésben éppen ezért kulcsfontosságú a nyilvánosság kérdése is. Nem csak a jogszabályi  kötelezettségek, hanem a józanész is azt diktálja, hogy egy ilyen jelentőségű döntés meghozatala előtt kikérjék (és figyelembe is vegyék) a független szakértők, a lakosság, vagy más érintettek véleményét.
 
Márciusban az Országgyűlés úgy hozott a bővítés mellett döntő határozatot, hogy mindössze másfél oldalas „előkészítő dokumentum” állt a rendelkezésére, és ez a fajta „előkészítés” is a nyilvánosság teljes kizárásával készült.
 
Aggályos, hogy miközben szerte Európában a kormányzatok a tiszta, biztonságos, és helyben rendelkezésre álló megújuló erőforrások elterjedését segítik, illetve támogatják, a kormány olyan jogellenes, kellően meg nem alapozott, a nyilvánosságot teljes mértékben kizáró lépéseket tesz, amelyek Magyarország energiapolitikáját évtizedekre meghatározzák, illetve megmerevítik.
 
Az Energiaklub a fentiek tükrében azért fordult az Alkotmánybírósághoz, illetve a jövő nemzedék érdekeit képviselő ombudsmanhoz, hogy semmisítse meg a súlyosan jogsértő határozatot, illetve kezdeményezze az Atomtörvény módosítását.