Tervezzünk klímaadaptív köztereket és településeket!

Ezzel a címmel indul október 6-án az Ökotárs Alapítvány szakmai programsorozata, amelynek tartalmi összeállítását és szakmai koordinálását az Energiaklub szakértője, Pej Zsófia végzi. A három rendezvény központi témája a zöldfelületek mikroklímára gyakorolt jótékony hatása, ennek mérési lehetőségei és tervezhetősége. Mivel a zöldfelületek hőszigetmérséklő hatása elsősorban nagyvárosokban kulcsfontosságú, a szakmai napokat leginkább fővárosban és nagyvárosokban dolgozó, közterületek fejlesztésével és zöldfelület-gazdálkodással foglalkozó önkormányzati szakembereknek ajánljuk.

A LIFE Tree Check projekt keretében megszervezett programsorozat első eseménye helyszíni részvétellel, a többi online platformon keresztül valósul meg, az alábbi időpontokban és témákkal.

 

1. nap: Klímaadaptív zöldterületek tervezése

Helyszín: Magnet Ház, Budapest VI. kerület, Andrássy út 98.

Időpontja: 2021. október 6., 10.00 - 15.30

Témái és előadói:

  • A települési zöldinfrastruktúra azonosítása és értékelése (Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, Szent István Egyetem)
  • Közterek a városlakók szemével, ciklikus tervezési modell, szoftveres tervezés-támogatás (Szkordilisz Flóra, Magyar Urbanisztikai Tudásközpont)
  • Innovatív gyakorlatok a zöldfelület-gazdálkodásban (Zsolnai Balázs, Főkert Zrt.)

 

2. nap: A Tree Check Pro szoftver bemutatása

Helyszín: online

Időpont: 2021. október 7., 9.00 - 11.40

A nyári túlmelegedés ellen elengedhetetlen eszköz a városok zöldítése. A szoftver segítségével felmérhetjük a tervezett fásítások jövőbeni hatását a mikroklímára. A növényzet hűtési funkciójának elemzése, az ehhez szükséges adatok.

 

3. nap: Érvek a klímaadaptív zöldfelületek mellett

Helyszín: online

Időpont: 2021. november

Hogyan győzzük meg a döntéshozókat? Érvek a klímaadaptív zöldfelületek mellett. A szegedi Széchenyi tér klímaadaptív felújítási tervének értékelése. A résztvevők tapasztalatai a szoftver használatával kapcsolatban.

 

Regisztráció: 2021. október 5-ig ITT.

További részletek a rendezvénysorozat meghívójában