Követendő példák

Sikeres megújuló energia beruházások a Visegrádi négyek országaiban
Kazai Zsolt, Varga Katalin (szerk.)

Több éve gyűjtjük és hirdetjük azokat a hazai és külföldi megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházásokat, amelyek példaértékűek, és mintaként szolgálhatnak a többi önkormányzat, intézmény számára.

Példát mutatunk. Illetve egyszerre 15 példát, négy országból. A kiadványhoz olyan megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházásokat gyűjtöttünk össze, melyek modern technológiákat alkalmaznak, pozitív energiamérleggel rendelkeznek, és kis léptékűek (< 10kW).
 
Az egyes nap-, szél-, geotermális energiát és biomasszát felhasználó – nagyrészt önkormányzati – beruházások esetében bemutatjuk a megvalósulás lépéseit, a pénzügyi hátterüket, valamint az alkalmazott technológiát. Emellett rámutatunk, milyen pozitív környezeti hatása van a létesítményeknek, és hogy milyen akadályok hátráltatták a megvalósulást. Nem csak ötleteket szeretnénk adni, hanem segíteni is, hogy tanuljunk egymás hibáiból. 

A kiadványt és az azt kiegészítő adattárat érdeklődők mellett különösképpen az önkormányzati vezetőknek ajánljuk, akik reményeink szerint a hazai és külföldi példák láttán maguk is hasonló beruházásokat kezdeményeznek.

Elindult a projekthez kapcsolódó online-adatbázis is, amely immár 9 közép-európai országból 31 sikeres beruházást mutat be.

Legfrisebb, 2009-es kiadványunkat innen töltheti le.