RenoHUb - a magyar otthonok energetikai korszerűsítése

A RenoHUb projekt általános célja a magyar otthonok energetikai korszerűsítésnek fellendítése egy olyan integrált üzleti modell (RenoHUb) kifejlesztésével, amelynek célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat egy olyan egyablakos (ún. one-stop-shop) rendszer kidolgozásával, amely a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot képes lefedni.

A kezdetben egy online platformból és két irodából (“RenoHUb Információs Pontok”) álló struktúra célja, hogy a lakossági szegmensben a családi házaknál és a többlakásos épületeknél egyaránt ösztönözze az energiahatékonysági célú felújítást és az integrált megújuló energiaforrások beépítését a magánfinanszírozás növekvő mértékű kiaknázásával. Általánosságban a projekt Magyarország összes lakástulajdonosát megcélozza. A lakossági szektor felelős Magyarországon az ország teljes végső energia felhasználásának egyharmadáért. Szakértői becslések szerint a lakossági épületállomány összességében mintegy 40-50%-os energiamegtakarítási potenciállal rendelkezik. Azonban a legújabb országos felmérések szerint a magyar háztartásoknak hozzávetőlegesen 24%-a gondolkodik otthona teljes vagy szakaszolt energiamegtakarítási felújításában a következő 3-5 éven belül. A projekt kifejezetten ezekre a társas- vagy családi házakban lévő otthonokra összpontosít majd, hogy elősegítse terveik kész beruházásokra váltását.

További információ a RenoHUb projektről>>

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében.