Hogyan csökkentse Magyarország az orosz fosszilis energiahordozóktól való függését?

A projekt célja olyan beruházási- és politikai reformjavaslatok kidolgozása, mely a magyar kormánynak segíthet csökkenteni az ország orosz fosszilis energiáktól való függését. Mindezt egy nemzeti akciótervben összefoglalva, a REPowerEU javaslatcsomaggal összhangban, ami a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) és RRF terv extra fejezeteként fog funkcionálni.

A REPowerEU fő céljai: energiaforrás-diverzifikáció, tiszta energiaátmenet és energiamegtakarítás, ezek mentén vizsgáljuk Magyarország függőségi helyzetét és gyengeségeit, majd dolgozunk ki megoldásokat, melyek reformok és beruházások is lehetnek.

A magyar kormány/illetékes Minisztérium (TIM) prioritásai a projekt keretében főként a hidrogéngazdaságra, valamint a hidrogén ipari felhasználására korlátozódnak, mely témában mélyebb szakértői elemzéseket is végzünk.

A munkát a DG Reformtól (az Európai Bizottság Strukturális Reformokat támogató Főbizottsága) kapott megbízás keretében végezzük, egy konzorcium tagjaként, amelyben a Trinomics nemzetközi klíma-, energia-és környezetpolitikai tanácsadó cég az egyik tag, az Energiaklub pedig a hazai teljesítésért felelős alvállalkozó. Az Energiaklub szakértői mellett a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat és a Wattmanager kollégái vesznek részt a munkában.