EnPover - Önkormányzatoknak szóló alacsony költségű energiahatékonysági intézkedések az energiaszegénység csökkentése érdekében

Az energiaszegénység még napjainkban is több százezer magyar háztartás életét keseríti meg. A probléma közvetett módon, akár több millió családot is érinthet, hiszen az energiaszegénységből fakadó helytelen tüzelési szokások súlyos környezeti, társadalmi és gazdasági konfliktusok forrása. A fűtési szezon kihívásait a háztartások energiahatékonyságának fokozásával lehetne kezelni (pl. családi házak szigetelése, nyílászárók cseréje). A gyakorlati intézkedéseket azonban gyakran finanszírozási nehézségek hátráltatják. Ennek kezelésére indult útjára az EnPover projekt, amelynek célja - az önkormányzatok segítségével -  feltérképezni , azokat a jól bevált hazai és nemzetközi alacsony költségű, energiahatékonyság fokozást segítő intézkedéseket, amelyek az energiaszegénységgel küzdő háztartások számára is  könnyen megvalósíthatóak.

Projekt támogatói:

A projekt az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával valósul meg. A projekt hazai koordinálásáért az Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ a felelős. 

Projekt célja:

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatokon keresztül az energiaszegénységet mérséklődjön és az energiatudatosság fokozódjon a háztartási szektorban, alacsony költségű energiahatékonyság növelő intézkedések segítségével.

Projekt  rövid bemutatása:

  •  A projekt során a lengyel és német partner szervezetekkel közösen létrehozunk egy nemzetközi önkormányzati döntéshozókból, illetve saját településén tevékenykedő önkormányzati szakértőkből (pl. építész, környezeti, energia  és szociális ügyekért felelős szakemberekből) álló kommunikációs fórumot.
  • Minden partner országban egy-egy workshop-ot és terepbejárást szervezünk. Ezeken az eseményeken és a közös kommunikációs felületeken a leghatásosabb, már bevált hazai és nemzetközi, alacsony költségű energiaszegénységet mérséklő részletes intézkedési csomagot dolgozunk ki. 
  • Az intézkedési csomagot minden partener országában egy-egy a projektben résztvevő önkormányzat területén a gyakorlatban is teszteljük, egy figyelemfelhívó az energiaszegénység mérséklését célzó kommunikációs kampánnyal. Amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a helyi önkormányzat segítségével, milyen alacsony költségű megoldásokkal érhető el az energiafogyasztás csökkentése, az energiakiadások mérséklése, a nagyobb komfortfokozat és a magasabb életminőség elérése.
  • A projekt záró szakaszában a kommunikációs kampányban és a nemzetközi kommunikációs hálózaton szerzett tapasztalatokat és eredményeket kielemezzük és széles körben publikájuk, kommunikáljuk.