Nemzetközi konferencia nyilvánosságról, atomról, tapasztalatokról

Munkatársunk, Koritár Zsuzsanna beszámolója Luxemburgból, az „Aarhusi Egyezmény gyakorlati alkalmazása nukleáris ügyekben” elnevezésű konferenciáról.

A 2009. június 24-25-én zajló, nemzetközi kezdeményezésre életre hívott konferencia azt vizsgálta, hogy az aarhusi jogszabály egy évtized elteltével hogyan épült be a gyakorlatba. Az Aarhusi Egyezményt, amely egészen pontosan „a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről és a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről” szól, 1998-ban alkotta meg az EU. Magyarországon 2001-ben lépett életbe.
 
A körülbelül 100 fős konferenciára 13 ország és az atomenergia témakörében érdekelt szereplők érkeztek. Jelen voltak az ipar, a hatóságok, a társadalmi és környezetvédelmi szervezetek, állami intézmények, és jogi szervezetek képviselői, valamint az Európai Unió részéről az Aarhusi Titkárságról, de az Európai Bizottság több igazgatóságáról (DG TREN, DG ENV, DG JRC, DG RTD) is érkeztek résztvevők. Magyarországról a Jövő Nemzedéke Országgyűlési Biztosának Irodája, az EMLA (Environmental Management and Law Association: Környezeti Management és Jog Egyesület) és a Paksi Atomerőmű mellet az Energiaklub kapott meghívást, mint az atomenergia terén működő legjelentősebb hazai civil szervezet.
 
A konferencia legfontosabb célja az volt, hogy előadások és egyeztetőfórumok keretében megvizsgálja a nukleáris energetika átláthatóságát, valamint tapasztalatokat gyűjtsön az atomenergiával rendelkező EU országokból, feltárva a hiányosságokat és problémákat. Cél  volt még a lehetséges megoldások keresése is a demokrácia és az átláthatóság növelésének érdekében.
 
Az egyeztetések során az Energiaklub projektvezetőjeként hazai tapasztalatainkról is beszámoltam: többek között ismertettem azokat a bírósági ügyeket, amelyek az atomenergiával kapcsolatos adatkiadás megtagadásáról, azaz a környezeti információhoz való hozzá nem férésről szólnak. A rendezvény folytatása a következő év során úgynevezett „nemzeti kerekasztal-egyeztetések” keretében fog zajlani, amelyek során a legtöbb atomenergiával rendelkező ország témában érintett szereplője – köztük az Energiaklub is – közösen dolgozik majd a nukleáris ipar átláthatóságának javításán.