Mitől fog a lakosság épületenergetikai felújításokba kezdeni? Önkormányzati partnereket keres a RenoHUb projekt

A RenoHUb projekt az Európai Unió Horizon 2020 innovációs programja keretében valósul meg. A projekt végrehajtója az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ által vezetett konzorcium.

A RenoHUb projekt stratégiai megfontolásai: A lakossági energiafogyasztás Magyarország végső energiafelhasználásnak egyharmadát teszi ki. A hazai lakossági épületállomány hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkezik. A 4,4 millió lakás kétharmada energetikai szempontból korszerűtlen. Megfelelő energetikai felújítás elvégzésével a lakosság által jelenleg felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne. A lakóépületek energetikai korszerűsítése a lakossági rezsiköltség csökkentésének és az ingatlanérték növelésének egyik eszköze, és egyben jelentős hozzájárulás lehet a Magyarország által vállalt klíma- és energiapolitikai célkitűzések teljesítéséhez. A becslések szerint ahhoz, hogy az épületállomány ne öregedjen tovább, a mainál lényegesebb nagyobb, csaknem évi 80-100 ezer lakásnak kellene komplett energetikai felújításon átesnie.

A RenoHUb projekt célja a hazai lakóépületállomány energetikai korszerűsítésének léptékváltás jellegű dinamizálása. A projekt keretében Magyarországon egy egyablakos, a lakóépületek energetikai felújítását támogató rendszer jön létre.

A bevezetendő rendszer mintája a több európai országban sikeresen működő ún. one-stop-shop modell. Az egyablakos rendszer szolgáltatásai a családi és társasházak energetikai korszerűsítési folyamatának teljes spektrumát lefedi, egyebek között előzetes energiamegtakarítás kalkulációt, egyéni felmérést és műszaki tanácsadást nyújt, kiegészítve finanszírozási lehetőségekkel, modell dokumentumokkal (pl. kivitelezői ajánlatkérés, szerződés), útmutató anyagokkal, piaci tanulmányokkal, továbbá minősített energetikai és műszaki szakértők és kivitelezők ajánlásával, szakmai képzésekkel és esettanulmányok bemutatásával.

Miért a RenoHUb? A RenoHUb egy olyan közvetítői szerepet ellátó, hiánypótló ernyőszervezet, amely a lakóépületek energetikai korszerűsítése területén egyedülálló. Személyre szabottan nyújt segítséget és biztonsági hálót kifejezetten a családi-, illetve társasházak energetikai felújításához.

A RenoHUb tehát nem kíván új piaci szereplőként megjelenni, hanem a lakossági szektorban az energiatudatosságot támogató rendszerként definiálja önmagát.

Kiket céloz meg a projekt? Alapvetően minden családi és társasház tulajdonosát.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016 végén végzett kutatása szerint a háztartások 24 százaléka tervezett a következő 5 évben részleges vagy teljes energiahatékonysági célú lakásfelújítást. A RenoHUb feladata, hogy további lakóépületek bevonása mellett ezeket a terveket a megvalósulás útjára segítse

A RenoHUb rendszer két pillérre épül: egy komplex, felhasználóbarát RenoHUb Online Platformra és egy egységes arculattal rendelkező irodahálózatra (ún. tanácsadó irodákra). Az tanácsadóiroda-hálózat első egységeit a RenoHUb Projekt saját költségvetése terhére hozza létre, és annak bővítését együttműködő partnerekkel képzeli el.

A RenoHUb ajánlata önkormányzatok részére. A RenoHUb Projekt az Információs Pont hálózathoz csatlakozó önkormányzatok számára az alábbiakat kínálja:

  • a tanácsadó irodák egységes arculat kialakításának know-how-ját;
  • képzést a létrehozandó és működő tanácsadó irodák munkatársai számára;
  • hozzáférést a teljes fejlesztendő dokumentumtárhoz, promóciós anyagokhoz, esettanulmányokhoz; valamint
  • a projekt keretében kidolgozandó üzleti modell leírását, mely biztosítja az online platform és az tanácsadó irodák folyamatos fejlesztését, és ezek hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát.

Milyen önkormányzati partnereket keres a RenoHUb? A RenoHUb keresi azokat az energia- és klímatudatos, erős elkötelezettséggel bíró önkormányzatokat, amelyek katalizátor szerepet szeretnének betölteni településükön a lakossági energiahatékonysági és kapcsolódó megújuló energia fejlesztések megvalósításában.

Amennyiben követni szeretné a RenoHUb projekt fejleményeit és értesülni a legfrissebb hírekről, iratkozzon fel a RenoHUb hírlevélre!

Feliratkozás: http://renohub-h2020.eu/hirlevel/

 

További információ a RenoHUb projektről:

 

Biró Viktória

projektvezető

[email protected]

http://renohub-h2020.eu/hu/