Magyar bajnokok a napenergia felhasználásban!

A napenergia elterjedésén munkálkodó polgármesterek, haladó szellemű energetikusok és más megújulós szakemberek közreműködésével zajlott le az első Napkorona Bajnokság ünnepélyes díjátadója. Az Energiaklub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta 3 kategóriában.

Az ötezer lélekszám alatti települések kategóriájában az abszolút bajnok a 27 lakosú kistelepülés, Dötk volt. Itt, a helyi Ökorégió Alapítvány épületén található napkollektornak hála, 0,6 m2 az egy főre jutó kollektorfelület. A díj és díjjal járó díszoklevél mellé egy településtáblát is kaptak, amely a település határába kirakva hirdetheti majd az elért eredményt. A kategória további díjazottai szintén Zala megyei Nagypáli, illetve Szentgyörgyvölgy voltak.



Az 5 ezer és 50 ezer lakos közötti települések kategória győztese: Tapolca lett. Itt Budaörs és Törökbálint volt még a büszke bajnokok között. A napnagyágyúk, azaz az 50 ezresnél nagyobb városok (illetve kerületek) kategóriájában Budapest III. kerülete vitte el a pálmát, azaz a díj mellé járó napraforgót. Óbudát az ország legnagyobb lakóépületén, a Faluházon található 1515 négyzetméternyi napkollektor segítette hozzá a győzelemhez. E kategória mindegyik díjazottja egy-egy budapesti kerület közül került ki: így a második helyezett Pesterzsébet (XX. kerület), a harmadik pedig a XIII. kerület lett. Budapest ezzel példamutató szerepbe került a napenergia hazai elterjesztésében.

 

A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. A 480 lakosú Nagypáli polgármestere Köcse Tibor például nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére. Ennek szerves részét képezi a megújuló energiaforrások sokrétű használata is. A helyi Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrum egy promóciós központ, ahol mintaprojekteken, tréningeken keresztül ismertetik meg a látogatók a megújuló energiák (biomassza, biogáz, napenergia, szélenergia) használatát.



 

A másik különdíjas Orosháza volt, akik duplán örülhettek, hiszen a Napkorona Bajnokság nemzetközi változatában, a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájában (a RES Champions League-ben) ők lettek az ezüstérmesek! A díjat Németh Béla polgármester és Varjú József energetikus vették át. Orosháza többek között azzal érdemelte ki a különdíjat, hogy szinte valamennyi közintézményét felújította az energiahatékonyság jegyében, amellett mindenhová került napkollektor is. Jelenleg tervezési és pályáztatási stádiumban van egy 10MW-os geotermikus erőmű megépítése is Orosháza belvárosában, amely az összes közintézmény áramellátását, valamint a közintézmények és a 120 önkormányzati bérlakás hőellátását is biztosítaná.

 

A különdíjasok között is találunk budapesti kerületet: Újbuda, a főváros „zöld kerülete” az ösztönzés legjobb módjának a példamutatást tartja, például az önkormányzat épületének korszerűsítésével, és ennek széles körű bemutatásával. Újbuda különlegessége egyébként az önkormányzati épület 40kW teljesítményű napelemes rendszere.



 

A napos versengést nem mosta el a díjeső, hiszen a résztvevő települések további díjakkal is gazdagodtak. Így különdíjat kaptak Varga Páltól a Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozatának elnökétől, valamint Mezei Károlytól, az ETE-TESZ elnökétől is, aki a különdíjas települések egy-egy közintézményének teljes energia auditjával jutalmazta a bajnokokat. Timaffy Lilla, a Bautrend magazin különdíjait, egy-egy HVG kártyát és 10.000 Ft-os szakkönyvcsomagokat adott át. Sőt, ezen felül a nyertes önkormányzatok részt vehetnek egy jövő márciusi németországi tanulmányúton is.

 

A Napkorona Bajnokság díjait egy szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai között a legelismertebb magyar önkormányzati és megújulós szervezetek képviselői foglaltak helyet. Így a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége), a MÖOSZ (Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége), az ETE-TESZ (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energiagazdálkodási Szakosztály), a Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozata, illetve a Német Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát a Bajnokságban.

 

A díjátadó a RENEXPO rendezvény keretében, az Energiaklub napenergia terjedését elősegítő konferenciájának keretében zajlott le. A rendezvény a következő, 2010. június 21-2011. március 21. között zajló bajnoki szezon meghirdetésével zárult.

 

További információ: www.napkoronabajnoksag.hu

Fotók az eseményről: http://www.flickr.com/photos/50728753@N03/sets/72157624179616550/