Kihirdettük a klímavészhelyzetet! Mi a következő lépés?

Megjelent az Energiaklub szakértői és partnerei (EPC, Organic Communication) által összeállított útmutató, amely önkormányzatok számára ad áttekintést az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezéséhez. A Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd  projekt keretében elkészült kiadvány hivatalos bemutatóját 2021. február 17-én tartottuk meg. A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium támogatta.

Egyre több önkormányzat ismeri fel az éghajlatváltozás hatásaira való válaszlépések fontosságát és készít klímastratégiát vagy Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet  (SECAP). Ez a kiadvány bemutatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezési folyamatának sajátosságait és gyakorlati segítséget nyújt helyi önkormányzatok vezetőinek és szakembereinek az alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések konkrét megtervezéséhez. Segít abban, hogy az önkormányzatok és a külső szakértők együttműködése zökkenőmentes legyen és minőségi elvárásokat fogalmazhassanak meg a közszféra megrendelői az alvállalkozók felé.

A kiadvány az Energiaklub által korábban kiadott Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás települési szinten – Útmutató önkormányzatoknak helyi adaptációs stratégia készítéséhez című segédanyag folytatásának tekinthető. Az új kiadvány elsősorban arra fókuszál, hogy klímastratégia vagy SECAP birtokában mik a következő lépések, hiszen ezek a dokumentumok még nem elég részletesek ahhoz, hogy a gyakorlatba is átültethetők legyenek az általuk megfogalmazott célok és intézkedések. Ízelítő az érintett témakörökből:

  • sérülékenység vizsgálat lehetséges módszerei és adatforrásai,
  • rugalmas ellenálló képességet növelő intézkedések kiválasztása,
  • mikroklimatológiai modellezésben rejlő lehetőségek.

Minden bemutatott témakört a gyakorlatban megvalósított példa színesít, amik a Budapest IX. kerület Önkormányzatával végzett két éves munka során szerzett tapasztalatokat foglalja össze.

Az Energiaklub 2020 év végén két önkormányzat számára is készített az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések gyakorlati megvalósítását támogató részletes akcióterveket. Amennyiben szívesen venné igénybe szakértelmünket, várjuk jelentkezését a [email protected] e-mail címen.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]