Hi-Smart projekt: gyümölcsöző online meeting

Hamarosan hiánypótló edukációs tananyag lát napvilágot a közel nulla energiaigényű épületekről. A program a Hi-Smart projekt keretében valósul meg. A tananyag elősegíti az Európai Unió épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvének (EPBD) megvalósulását, amely előírja a tagországoknak, hogy tegyék nemzeti jogrendszerük részévé, hogy új épület csak nZEB-elvek mentén épülhet, valamint a felújítások során is ezeket a szempontokat kell érvényesíteni.

A vírus okozta problémák ellenére már meg is valósult az első online projektmeeting az Energiaklub által vezetett, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), Slovak University of Technology in Bratislava (STUBA) és a Technical University of Kaiserslautern (TUK) alkotta csapattal. A találkozó célja az oktatóanyag fejlesztési folyamatában a jelenlegi helyzet megvitatása volt.

A Hi-Smart projekt célja egy innovatív oktatási anyag létrehozása a magyarországi, szlovákiai, és németországi felsőoktatásban tanulók és oktatók számára. A tananyagcsomag támogatja az okos- és energiahatékony épületületek megépítésének főbb területeit, mint a tervezés, építkezés és működtetés.

A tananyag tesztidőszaka 2020 őszén kezdődik. A 2019-ben megkezdett, három évig tartó projekt keretében az Energiaklub mindamellett, hogy gondosan kidolgoz egy oktatási csomagot az energiahatékony építési technológiákkal, újrahasznosítható energiaforrásokkal és az épületekben használt okos megoldásokkal kapcsolatban, még a diákokat is szeretné összekapcsolni az iparági szereplőkkel: biztosítva a platformot a találkozásra és tapasztalatcserére.