Oktatási csomag a Közel Nulla Energiaigényű Épületek (nZEB) és Okosépületek tervezéséhez

The main goal of the HI-SMART project is to develop an innovative educational package targeting higher education students and professionals in Hungary, Slovakia and Germany to support design, construction and operation of intelligent, energy efficient buildings.

A HI-SMART projekt fő célja, hogy olyan innovatív tananyagot hozzon létre a magyar, a szlovák és a német felsőoktatásban tanuló diákok és szakemberek számára, ami támogatást nyújt a Közel Nulla Energiaigényű Épületek (nZEB) tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez.

A létrejövő multidiszciplináris tudásbázissal a jövő mérnökei és szakemberei korszerű építészeti és épületgépészeti ismereteket szerezhetnek a fenntartható technológiákról. A Közel Nulla Energiaigényű Épületek fejlesztésének elterjesztésével a projekt elősegíti az Európai Unió vonatkozó direktívájának (EPBD) megvalósulását, amely előírja a tagországoknak, hogy tegyék nemzeti jogrendszerük részévé, hogy új épület csak nZEB-elvek mentén épülhet, valamint a felújítások során is ezeket a szempontokat kell érvényesíteni.

A projektben az Energiaklub vezetésével magyar (Budapesti Műszaki Egyetem), német (Technische Universitaet Kaiserslautern), valamint szlovák (Slovenska Technicka Univerzita Bratislave) egyetemek fogtak össze, hogy a BSc-s és MSc-s diákok számára egész féléves oktatási csomagot hozzanak létre.  Emellett pedig az érdeklődő szakmai szereplők számára intenzív programot állítsanak össze. Mindhárom országban hiányzik a megfelelő képzettségű szakember, a projekt ezt a problémát is orvosolni próbálja.