Oktatási csomag a Közel Nulla Energiaigényű Épületek (nZEB) és Okosépületek tervezéséhez

A HI-SMART projekt fő célja, hogy olyan innovatív tananyagot hozzon létre a magyar, a szlovák és a német felsőoktatásban tanuló diákok és szakemberek számára, ami támogatást nyújt a Közel Nulla Energiaigényű Épületek (nZEB) tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez.

A létrejövő multidiszciplináris tudásbázissal a jövő mérnökei és szakemberei korszerű építészeti és épületgépészeti ismereteket szerezhetnek a fenntartható technológiákról. A Közel Nulla Energiaigényű Épületek fejlesztésének elterjesztésével a projekt elősegíti az Európai Unió vonatkozó direktívájának (EPBD) megvalósulását, amely előírja a tagországoknak, hogy tegyék nemzeti jogrendszerük részévé, hogy új épület csak nZEB-elvek mentén épülhet, valamint a felújítások során is ezeket a szempontokat kell érvényesíteni.

A projektben az Energiaklub vezetésével magyar (Budapesti Műszaki Egyetem), német (Technische Universitaet Kaiserslautern), valamint szlovák (Slovenska Technicka Univerzita Bratislave) egyetemek fogtak össze, hogy a BSc-s és MSc-s diákok számára egész féléves oktatási csomagot hozzanak létre.  Emellett pedig az érdeklődő szakmai szereplők számára intenzív programot állítsanak össze. Mindhárom országban hiányzik a megfelelő képzettségű szakember, a projekt ezt a problémát is orvosolni próbálja.