Hány év alatt térül meg a krumplinyomó ára?

Kiszámolta-e már, hogy mennyi idő alatt térülnek meg a háztartásában található berendezések, a mikrohullámú sütő, a televízió, a mosógép, vagy a nyílászárók stb. árai? A legtöbb ember valószínűleg soha nem foglalkozott még vele. Feltehetően azért nem, mert pontosan nem is lehetne megmondani, hiszen olyan tényezőket kellene figyelembe venni, amelyek nehezen forintosíthatók.

Visszahozza az árát a TV? Nem, de nem baj, mert szórakoztat, informál, stb.
Visszahozza az árát a napkollektor? Mondhatnánk, hogy ha nem, az se lenne baj, mert miközben adja a melegvizet, környezetbarát is, és nem büdös, nem zajong. De ennél sokkal jobb a helyzet, mert IGEN, visszahozza az árát. 8-10 év után. És közben folyamatosan „szórakoztat” is.

A megújuló energiaforrások hasznosítása kapcsán azonban valahogy a legtöbb embernek egyből a megtérülési idő jut eszébe, mint kulcstényező. Ez részben érthető, hiszen ma még a napkollektoroknak, napelemeknek, szélturbináknak, hőszivattyúknak, faelgázosító kazánoknak elég magas a bekerülési költsége. Ne felejtsük el azonban, hogy az energiaárak folyamatosan változnak, növekednek, ami folyamatosan csökkenti a megújulós berendezések megtérülési idejét is. Ami azonban még fontosabb, hogy nem csak ezt a szempontot kell/lehet figyelembe venni, amikor ilyen berendezést vásárolunk. Számos más előnye lehet egy-egy ilyen eszköznek, pl. nem füstöl, nem zajong, nem áll le azért, mert valahol karbantartják a hálózatot stb. Az ár és a megtérülési idő tehát csak egy-egy a sok döntési szempont közül, kizárólag ezek alapján nem érdemes arról dönteni, hogy legyen-e napkollektorunk, napelemünk, szélturbinánk, hőszivattyúnk, faelgázosító kazánunk stb.

Ez volt a fő témája a Kossuth rádió 2006. szeptember 29-én elhangzott „Holnaprakész” c. műsorának is, mely letölthető a Magyar Rádió honlapjáról.