Decembertől jönnek az energiatanúsítók!

Még két hónap és az új építésű lakásokra kötelezően, a használtaknál önkéntes alapon kell kiállítani energiatanúsítványt, ha eladjuk vagy bérbe adjuk lakásunkat. Decembertől már azok között a szakemberek között is válogatni tudunk, akik a lakcímkét elkészítik.

Vizsgáznak, akik vizsgáztatják majd lakásunkat
 
A lakások címkézését, azaz energiaosztályba sorolását a Mérnöki és az Építész Kamara által közösen kiadott jogosultsággal lehet majd elvégezni. A jogosultság megszerzéséhez a szakirányú felsőfokú végzettség (például energetikai mérnöki, villamos- építész, építő- vagy gépészmérnöki diploma) mellett külön vizsgát is kell tenni, melynek részleteit a két kamara közösen dolgozta ki. A jelentkezőknek általános építésügyi, valamint speciális, épületenergetikai területen kell bizonyítani szaktudásukat. A leendő tanúsítók az épület adottságai alapján állapítják majd meg, milyen energetikai kategóriába esik a lakásunk: így például megvizsgálják a falak és a tető minőségét, szigetelését, a fűtési rendszer típusát, korát, illetve a nyílászárók állapotát. Új épületeknél a tanúsítvány kiállításához elegendő lehet az építési műszaki dokumentáció átvizsgálása, használt lakások esetében azonban helyszíni felmérésre is szükség lesz. Az első tanúsítók decemberben kezdik a vizsgákat, így nem kell aggódnunk, vajon lesz-e olyan szakember, aki 2009. január elsején kiállítsa a tanúsítványt. A jogosult szakértőket a kamarák tartják majd nyilván, tehát elsődlegesen a kamarai névjegyzékekből tájékozódhatunk róluk.
 
Hogyan működik a lakcímke?
 
A hazai szabályozás mögött az EU-nak az a felismerése áll, hogy az épületek energiahatékonyságának javítására a legolcsóbb és leghatékonyabb eszköz az épület használóinak hiteles informálása. Ezért tette minden tagországa számára kötelezővé az épületek energetikai tanúsítását, azaz a lakcímkét. A lakcímke egyrészt A-tól I-ig egy adott energiahatékonysági kategóriába sorolja be ingatlanunkat, másrészt javaslatokat is tesz e besorolás javítására, többek között az ingatlan energetikai állapotának korszerűsítésére, energiahatékonyságának további javítására. A kedvezőbb minősítésű lakcímke értelemszerűen növeli majd ingatlanunk, lakásunk értékét, hiszen egy „A” tanúsítványú lakás energiaszámlái alacsonyabbak lesznek, mint mondjuk egy „I” kategóriás ingatlané, amely csak a javasolt korszerűsítések megvalósításával kerülhet előnyösebb besorolásba. Egy optimális, megfelelően megválasztott energiahatékonysági beruházás tehát garantáltan emeli ingatlanunk értékét.
 
Lakcímke és energiahatékonyság
 
A lakcímkéről, illetve otthonunk energiahatékonyságát javító lépésekről érdemes bővebben tájékozódni az Energiaklub ingyenes Lakcímke füzete segítségével! A kiadvány megrendelhető a [email protected] e-mail címen, a 06-1-411-3518 telefonszámon, vagy letölthető a www.lakcimke.hu honlapról, ahol további információk is találhatók az ország több vidéki településén elérhető energetikai tanácsadó szervezetekről.