Berlin felett az ég

Az Energiaklub vezetésével 10 fős szakértői csoport látogatott ki Berlinbe az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos német jó gyakorlatok megismerése érdekében.

A helyi szakértők által bemutatott kezdeményezések alapján világossá vált, hogy van mit tanulnunk a berliniektől. Ott már több mint 10 éve napirenden van az éghajlatvédelem - és komoly gyakorlati lépéseket is tettek azóta. A tanulmányút fókuszában a hirtelen lezúduló csapadékok kezelése volt, melyek minden nagyváros életét meg tudják keseríteni. Berlinben épület- és tömb-szintű jó megoldásokat is láttunk, illetve azt is megtudtuk, hogy a helyi csatornázási művek indítványozására tavaly megalakult a város "esővíz-ügynöksége", azzal a küldetéssel, hogy szakértői tanácsadással segítsék a lakosságot az esővíz telken belüli kezelésében.

A résztvevői visszajelzések igazolták, hogy ilyen utakra a magas karbon-lábnyom ellenére szükség van, ezek közül néhány:

„Nagyszerű csapatmunka volt a sok különbözőségek ellenére: a klímaadaptációt is ilyen heterogén környezetben hasonló lelkesedéssel kell véghezvinnünk!”

„Nagy élmény volt különböző érdeklődési körű emberekkel az utazás és a szakmai programokon is sok új ismeretet szereztem.”

Én személyesen nagyon sokat fejlődtem, tanultam. Azt gondolom, hogy mindenki számára hasznos volt.”

A blogbejegyzéseinkben (itt) olvashatnak részletesebben is tapasztalatinkról, rövid képes beszámolónkat pedig a lenti linken nézhetik meg.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]