SMEnergy – szolgáltató központok a megújulók alkalmazásának támogatására a KKV-k körében

A kis- és középvállalkozások számos kockázattal és bizonytalansággal szembesülnek, amikor a megújuló energiaforrások bevezetését fontolgatják. Megtérül-e a befektetés? Milyen lehetőségeik vannak, és hogyan éljenek vele? Az Interreg Danube SMEnergy projekt e kérdések megválaszolásában segíti a vállalkozásokat. 

Tekintettel a folyamatban lévő energetikai átállásra és az EU azon ambiciózus célkitűzésére, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, a Duna-régió energiaigényes kkv vállalkozásainak többsége ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, hogy alkalmazkodjon a zöldebb gazdasághoz valamint a fenntartható energiafelhasználás és az energiahatékonyság növeléséhez. Az ipari kkv-k a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak, ami gyakran nagy költségtényezőt jelent, és problémákat vet fel az energiabiztonság és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség fényében, különösen a jelenlegi geopolitikai fejlemények miatt. A megújuló energiaforrások részarányának növelése és az energiahatékonyság ezért elengedhetetlen a Duna-régió ipara és kkv-i számára.

A kis- és középvállalkozások azonban számos kockázattal és bizonytalansággal szembesülnek, amikor a megújuló energiaforrások bevezetését fontolgatják. Megtérül-e a befektetés? Milyen lehetőségeik vannak, és hogyan éljenek vele? Az Interreg Danube SMEnergy projekt e kérdések megválaszolásában segíti a vállalkozásokat. 

Az SMEnergy regionális és országos szolgáltatóközpontok hálózatának kialakításával, tesztelésével és megvalósításával kívánja megkönnyíteni a kkv-k számára a megújuló energiára való átállást.

A projekt a tudásátadás és a tervezési eszközök fejlesztése révén átfogó támogatást nyújt a helyi/regionális kkv-knak a megújuló energiaforrások bevezetéséhez. Ugyanakkor európai projektként kihasználja a meglévő kkv-hálózatokat, hogy növelje a legjobb gyakorlatok láthatóságát, és támogassa a stratégiákat, erőfeszítéseket és a megújuló energiaforrások elterjedését az Interreg Duna programterületén belül és azon túl is.

A 10 partnerből és 8 társult partnerből álló nemzetközi projektkonzorciumot a szlovéniai LEASP Energiaügynökség vezeti, magyar, osztrák, cseh, szlovák, bosznia-hercegovinai, bolgár és német projektpartnerek részvételével. 

A projektkonzorciumban a vállalkozások támogatásával foglalkozó szervezetektől kezdve az energia- és környezetvédelmi szakértőkön át az innovációs és technológiai központokig széles körű szakértelemmel rendelkező partnerek vesznek részt:

A projektet az Interreg Danube Transnational Programme támogatja, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. Az Interreg Duna Régió 2021-2027 program "Zöldebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású Duna Régió" prioritásán belül hozzájárul a 2.1. célkitűzéshez, "A Duna Régió energia- és közlekedési ágazatának környezetbarátabbá tételének támogatása a megújuló energiaforrások integrációjának fokozásával".