Városok hangja

A biztonságos és fenntartható energiaellátás Európa közös ügye, amibe most a települések is beleszólhatnak. Április 20-ig tölthető ki az a kérdőív, amellyel a települések a Polgármesterek Szövetsége RePowerEU-ra vonatkozó javaslatához hozzászólhatnak. A REPowerEU az unió közös fellépése a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiáért.

2022. január végén a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors)  megbeszélést folytatott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével, és megvitatták, hogyan járulhatnának hozzá a Polgármesterek Szövetségében részt vevő települések Európa klímasemlegességre való átállásához.

Frans Timmermans kérésére a testület egy sor konkrét követelést dolgozott ki annak érdekében, hogy az uniós szakpolitikai keret valóban támogassa közösségeinkben az éghajlatvédelmi átállást és energiaátmenetet. A háborúra és annak az ukrán közösségekre gyakorolt tragikus következményeire azonban senki sem számított. Az energiaárak ugrásszerűen megemelkedtek, ami arra kényszerítette a Polgármesterek Szövetségét, hogy kiigazítsa a Timmermans alelnök úrhoz intézett követeléseit.

A városoknak legyen beleszólásuk az EU energiafüggetlenségébe

A Timmermans alelnökkel történő következő, 2022. május 18-ai találkozóig a Polgármesteri Szövetség arra kéri Európa városait és településeit, hogy támogassák követeléseiket és osszák meg velük, hogy az energiaválságra válaszul milyen intézkedéseket hoztak.

A városok részvétele és a tapasztalatok megosztása kulcsfontosságú lesz Európa fosszilis energiaimporttól való függetlenségének megteremtésében.