Városok energiahatékonysági kihívása Összefogás a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiáért

Május 19-én az Európai Bizottság, az európai Polgármesterek Szövetsége és a Régiók Európai Bizottsága útjára indította a Városok energiatakarékossági sprintjét, egy közös kezdeményezést, amely olyan intézkedések meghozatalára ösztönzi a városokat, amelyekkel sürgősen csökkenteni tudják energiafogyasztásukat.

A "sprint" 4 hónapon át tart, egészen a szeptember végén megrendezésre kerülő Európai Fenntartható Energia Hétig (EUSEW), amikor bemutatják a kampány előzetes eredményeiről.

Addig is, a városok megragadhatják az Európai Fenntartható Energia Napok adta lehetőséget arra, hogy párbeszédeket folytassanak a lakossággal, szakértőkkel és további kulcsszereplőkkel, arról, hogy milyen, energiatakarékosság ügyében tett intézkedések meghozatala a legégetőbb.  

A kampány részeként kidolgozásra került a Városok energiatakarékossági eszköztára angol nyelven, összegyűjtve az egyszerű és gyorsan kivitelezhető intézkedéseket. A minél hatékonyabb gyakorlati megvalósítás érdekében, az eszköztár jó példákat is tartalmaz az alábbi témákban:

  • közlekedés,
  • világítás,
  • fűtés és hűtés,
  • a lakosság és a helyi érintettek bevonása.

Az elkövetkező hónapokban minden üvegházhatású gázokkal kapcsolatos intézkedés igazán fontos lépés lesz, nem csupán éghajlati szempontból, hanem Ukrajnával való szolidaritásunk jeleként is. Az önkormányzatoknak most kiemelt szerepe van!

Tegyen az Ön városa is azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a fenntartható és pénztárcabarát energiaellátás! Csatlakozzon a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez: regisztráljon itt!

Amennyiben tovább népszerűsítené helyi intézkedéseit, használja a Városok Sprintjének kommunikációs csomagját!