Újabb mérföldkőhöz érkezett az EnPover projekt

Sikeresen zárta első workshopját az EnPover önkormányzatoknak szóló, alacsony költségű energiahatékonysági intézkedések gyakorlatait bemutató projekt. A résztvevők német és lengyel szakértők előadását hallhatták az energiaszegénységet övező módszertani nehézségekről és törekvésekről, valamint megismerkedhettek München és Nürnberg városának jógyakorlataival. Az összejövetel SWOT-elemzéssel zárult, melyben az energiaszegénység elleni küzdelemről zajlott a párbeszéd. A workshop a Deutsche Umwelthilfe konzorciumpartner szervezésében valósult meg.

A résztvevők először Johannes Thema, a Wuppertal Intézet szakértőjének előadásában hallottak előadást ez energiaszegénység koncepciójáról. A német helyzet ismerete fontos a magyarországi energiaszegénység értelmezésében is, mivel több energiaszegénységet csökkentő törekvésünknek közös a mozgatórugója. Ezek alapja az Európai Uniós törvényhozási szintről származik. Az EU Energy Poverty Observatory (EPOV) által használt indikátorok bemutatása további országok közötti összehasonlítási alapot kínált. A mérési lehetőségek mélyebb megértéséhez a Jakub Sokołowski által bemutatott tanulmányt érdemes elolvasni, amiben egy multidimenziós indikátor által térképezik fel a lengyel helyzetet.

A müncheni és nürnbergi jógyakorlatok bemutatása során hallottunk szociálisan kiszolgáltatott polgárokra tervezett, vissza nem térítendő géptámogatásokról, továbbá egy kiterjedt pénzügyi alapról, mely a gazdasági nehézségekben lévő háztartásokon segít. Az EnergieSparProjekt (ESP) és a müncheni gyakorlatok részletei egy hamarosan megjelenő eszköztárban lesznek elérhetőek magyar és angol nyelven.

A workshop országonkénti SWOT-elemzéssel zárult, ahol a résztvevő önkormányzatok és szakértők az energiaszegénység csökkentéséhez szükséges keretfeltételeket térképezték fel.

A SWOT-elemzés legfontosabb eredményeit összefoglaló táblázat a cikk végén nagyobb felbontásban is letölthető.

Legközelebbi workshopunkat 2021. február 3-án rendezzük meg online formában. Itt az energiaszegény háztartások pontosabb meghatározásáról és a projektet összefoglaló kommunikációs kampány tervezésének alapjairól gondolkodhatnak együtt a résztvevők. 

Ezúton is köszönjük partnereink aktív részvételét és kitartásukat a járvány okozta nehézségek ellenére is.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Csontos Csaba [email protected]