REBUS - 5. Projekt meeting és Transznacionális Tapasztalatcsere

A REBUS projekt keretében 2018. január 31. és február 1. között került megrendezésre az 5. Projekt meeting és Transznacionális Tapasztalatcsere Rendezvény Lengyelországban, Krakkóban, ahol 8 európai ország képviselői találkoztak annak érdekében, hogy közösen kidolgozzanak egy, a középületek energiahatékony felújításának tervezését, előkészítését és megvalósítását segítő útmutatót (Energy Renovation Path).

REBUS_jpeg.jpg  

Figyelembe véve a felújítási folyamat összes lehetséges fázisát és a kapcsolódó kompetenciákat (tervezés, kivitelezés, források biztosítása, monitoring, kapacitásbővítés), a dokumentum praktikus tanácsokat, nemzetközi jó gyakorlatokat, tippeket és megoldásokat vonultat fel többek között arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók és közszféra szereplők milyen tényezőket vegyenek figyelembe, hogyan állítsák fontossági sorrendbe a felújítandó épületeiket és lehetőleg milyen helyzeteket, döntéseket kerüljenek el a középületek minél hatékonyabb felújítása- és a közpénzek minél eredményesebb felhasználása érdekében.

Az útmutató alapul szolgál továbbá a projekt keretében elkészítendő helyi akciótervek kidolgozásához is, amelyek a nemzetközi tapasztalatcsere rendezvények, tanulmányutak, kétoldalú Skype találkozók során megismert jó gyakorlatok potenciális átvételével az egyes térségek vonatkozó szakpolitikai intézkedéseit hivatottak javítani.

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. részéről a projektmenedzser Hall Katalin és a kommunikációs menedzser Kovács Tibor vettek részt a rendezvényen. A BORA 94 Nonprofit Kft. felkérésére a helyi akciótervező csoport tagjaként és az Ügynökség egyik stratégiai partnereként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Vass Lajost, az Energiahatékonysági és Intelligens Technológiák Iroda vezetőjét delegálta.

IMG_20180201_091901.jpg  IMG_20180131_161950.jpg

Mivel Krakkó levegője európai viszonylatban az egyik legnagyobb mértékben szennyezett és komoly beavatkozást igényel, ezért a rendezvény a Małopolska vajdaság regionális levegőminőségvédelmi stratégiájában meghatározott fő irányoknak megfelelő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású projektek bemutatásával kezdődött, amelyek kiterjedtek mind köz-, mind pedig a magánépületek energetikai korszerűsítésére. Ezt követően Krakkó város képviselője ismertette a hőenergiát hasznosító felújításokra irányuló helyi stratégiát, majd pedig a szomszédos település Niepołomice képviselője mutatott be egy példaértékű projektet, amely napelemek telepítését, intelligens mérési rendszerek kiépítését és egy széleskörű szemléletformáló kampányt foglalt magában az épület-felhasználók számára. A bemutatott projektek további együttműködési lehetőségekre hívták fel a résztvevők figyelmét.

  IMG_20180131_162521.jpg  IMG_20180131_162541.jpg

A találkozó fontos részeként egy tanulmányútra is sor került a szomszédos Niepołomicébe, amely a fenntartható energiafejlesztés területén az egyik legélenjáróbb lengyel település. Tagja a Polgármesterek Szövetségének és ambiciózus Fenntartható Energia Akciótervvel rendelkezik, amely mind a köz-, mind pedig a magánszférára kiterjedő akciókat valósít meg. A tanulmányút során a résztvevők megismerkedhettek néhány olyan fejlesztéssel, amely az energiafelhasználás csökkentését és a RES megoldások előtérbe helyezését demonstrálta a középületekben.

A bemutatott jó gyakorlatok:

  • egy kulturális központ funkciót betöltő középület, amelyen jelentős energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre (a külső burkolat hőszigetelése, belső installációk modernizációja, megújuló energiák alkalmazása, intelligens mérőrendszer kialakítása, szemléletformáló kampány);
  • hőszivattyúk és napelemek telepítése a Királyi Palotában Niepołomicében (jó példa megújuló energiák alkalmazására egy műemléképületben);
  • napelemekből származó energiával működő hőszivattyú telepítése egy fedett uszodába, ahol nagyméretű irányítópult is tájékoztatja a felhasználókat az energiatermelés és felhasználás mértékéről;
  • A tanulmányút lehetőséget adott arra is, hogy a résztvevők megtekintsenek magánházakon elhelyezett olyan hőtermelő napkollektorokat, amelyek kiépítését az Önkormányzat által koordinált projekt finanszírozta.

Bővebb információ bemutatott jó gyakorlatokról:

https://powietrze.malopolska.pl/en/updating-the-air-quality-plan/

http://www.niepolomicesolary.eu/en/

A projekt az INTERREG EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.