Nemzetközi konferencia az atomenergia esélyeiről

Az Energiaklub meghívja Önt a nukleáris energia gazdaságosságáról, jövőbeli magyarországi szerepéről tartott konferenciájára, melyre köz- és államigazgatási intézményeket, érintett cégeket, kutató intézeteket és egyetemi tanszékeket hívtunk meg.

 

Az atomenergia az olcsóság-tisztaság-biztonság szentháromságának ígéretére épült. Mára azonban egyértelművé vált, hogy az ígéreteket nem váltotta be. Az olcsóság már a múltban sem volt igaz. Az ígért tisztaságra a halmozódó hulladékhegyek vetnek árnyékot.

A biztonságra Csernobil tragédiája emlékeztet. A nukleáris ipar most megújult erővel hirdeti a fenti ígéreteket, a klímaváltozás elleni küzdelem letéteményesének szerepében tetszelegve, gőzerővel hangoztatja a „nukleáris reneszánsz\" eljövetelét - olvasható az Energiaklub legújabb kiadványában, amelyet a csernobili katasztrófa évfordulójára időzített nemzetközi konferencián mutatnak be a nyilvánosságnak.



A kiadvány annak apropóján száll szembe az atomlobbi által terjeszett ígérethármassal, hogy a parlament döntött az ország 2020-ig terjedő időszakának energiapolitikai tervezetéről. Ebben a jövőben az ország energiallátásában a nukleáris energia bővítését, új atomerőmű építését tervezik. A több évtizedes technológiával rendelkező paksi erőmű üzemidejének végéhez közeledik, a felújítás hatalmas összegbe kerül, és óriási rizikót rejt toldozgatása-foltozgatása.



Magyarországéhoz hasonló problémákkal néz szembe számos külföldi ország is, amelyeknek atomprogramját alkotó atomerőművek a működésük vége felé közelednek. A kormányok azzal a hatalmas problémahalmazzal, amit a nukleáris hulladék és az óriásira rúgó költségek okoznak, nem tudnak mit kezdeni, ezért a legtöbb európai országban már nem építenek

új atomerőműveket.

A kiadványban az Egyesült Államokban, Finnországban és Kelet-Európában épülő valamint nem épülő reaktorok példáján keresztül mutatják be azokat - a nukleáris ipar által elbagatellizált - tényeket és alábecsült adatokat, amelyek a nukleáris ipar az atomenergia

mindenekfelettiségét hirdető tanait árnyalják vagy totálisan cáfolják.

A konferencián nemzetközi trendekről, a külföldi kormányok beruházási óvatosságáról, erőműépítkezések leállításáról, a nukleáris energia gazdaságosságáról, a paksi reaktorok biztonságosságáról angol és osztrák szakértők tartanak előadásokat.

Az atomenergia esélyei a XXI. században

Nemzetközi konferencia

2008. április 23., 10-14 óráig, Regisztráció 9:30-tól

Helyszín:

Aranytíz 1051 Bp. Arany J. utca 10. Leonardo terem

Program:

Megnyitó

Az atomenergia esélyei a XXI. században című kiadvány rövid bemutatója

(Perger András, Energiaklub)

Az atomenergia gazdasága (Steve Thomas, Greenwich Egyetem, Services

International Research Unit)

Kávészünet

A VVER típusú reaktorok biztonsága (Wolfgang Kromp, Bécsi Egyetem,

Kockázatkutatási Intézet)

Atomenergia és klímaváltozás (Kardos Péter, Energiaklub)

Angol, magyar szinkrontolmácsolással

A konferenciára, kérjük, hogy részvételi szándékát a [email protected] e-mail címen jelezze!