Küszöbön az energetikai vonatkozású HET-források elosztása

A Kormány 1494/2021. (VII. 23.) Korm. határozata szerint azonnali hatállyal megkezdődik Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) intézkedéseinek végrehajtása. A forrásokat saját költségvetésből a Magyar Állam előfinanszírozza bízva abban, hogy kora ősszel végre hivatalosan is megkapja a zöld lámpát a HET.

A Kormány 1495/2021. (VII. 23.) Korm. határozata tartalmazza a megvalósítandó intézkedések listáját és azt, hogy ezek közül melyeket kell pályázatos rendszerben megvalósítani és melyeket nem. Ennek alapján az energetikai fejlesztésekkel kapcsolatos intézkedéseket az alábbi eljárásrendekkel tervezik megvalósítani.

Összességében 42-ből 7 intézkedésnél alkalmaznak tisztán pályázatos eljárási rendet a határozat szerint, további 16 intézkedést pedig pályázati rendszeren kívül valósítanak meg (ezek jórészt szabályozási és tervezési tevékenységek). A kiemelt pályázati rendnél előre meghatározott a kedvezményezett és szoros együttműködésben alakul ki a felelős minisztériumokkal a megvalósítás részletes szakmai tartalma. Ez előnyös, abban az esetben, mikor központi koordinációra van szükség, ugyanakkor könnyen adhat lehetőséget túlárazott vagy szakmailag esetleg nem a legmegfelelőbb tevékenységek megvalósítására. Továbbá fennáll, hogy az amúgy is túlterhelt és motivációhiányos közigazgatásban dolgozók terheit a megvalósítás eredményességét veszélyeztető mértékben növeli.

Az első pályázati felhívás már megjelent július 30-án az egészségügyi komponenshez kapcsolódóan – előzetes értesítés és társadalmi egyeztetés nélkül. A pályázat beadására 1 hónap áll rendelkezésre a szabadságolási szezon közepén.

A hírek szerint szintén már augusztusban lehet majd pályázni lakossági napelemes rendszerek támogatására és fűtési rendszerek elektrifikálására 158,8 milliárd forintos keretösszeggel, amiből közel 35 ezer háztartást terveznek támogatni. Ugyanakkor a HET szerint „a pályázati felhívás tervezete is bárki számára nyilvánosan elérhető lesz az interneten véleményezési célból”, a véleményezendő kiírás azonban még nem elérhető.

Az általános pályázati dokumentumok augusztus 2-án kerültek ki, melyeket javaslunk áttekinteni, ha valaki tervez élni a közeljövőben megjelenő pályázati lehetőséggel.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]