Hogyan beszéljünk az energiahatékonyságról?

Az ENES-CE  projekt célja, hogy olyan eszközöket fejlesszen ki, amelyek hasznosak a közösségek számára. A kidolgozott módszerek  középpontjában az energiahatékonysági projektek kommunikációs és a gazdasági hatékonysága áll. A három kidolgozott módszertanból most azt a kettőt mutatjuk be, amelyek a kommunikációval foglalkoznak (Módszertan 1 és Módszertan 3).

A lakossági bevonás sikerének kulcsa a jól szervezett műhelymunka. A Módszertan 1. tippek, trükkök és sikertényezők megosztásával ezek lebonyolításának eredményességét segíti.

A Módszertan 3. ezzel szemben általános szemléletben közelíti meg a lehetséges kommunikációs csatornákat. Első lépés mindig a célcsoport elemzése, mivel ez elengedhetetlen a célzott kommunikáció sikeréhez. Így ezt a folyamatot minden intézkedést megelőzően le kell bonyolítani. A Módszertan 3. ezt követően több metódust és eszközt mutat be, felsorolva ezek előnyeit és hátrányait is, és osztályozásukon túl különböző ajánlásokat is megfogalmaz.

Ezáltal mindenki az alábbi szempontokat veszi majd figyelembe:

  • célcsoport
  • előnyök
  • gyakoriság
  • javaslatok sikeres bejegyzésekhez
  • példák.

Végül a németországi Pfaffenhofen közösség bevált digitális és offline gyakorlatai is szerepet kapnak.

Ez az eszközgyűjtemény kiváló lehetőség azok számára, akik elő akarják mozdítani a lakossági bevonást a különböző energiahatékonysági projektekben.

Módszertan 1:https://www.interreg-central.eu/Content.Node/200117-1950-D.T2.2.1-Tool1-Co-design-workshop-methods.pdf

Módszertan 3: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Communication-Tool-final.pdf