Évről évre romló osztályzatot kap éghajlatvédelemből Magyarország

Tovább romlott Magyarország helyezése a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (Climate Change Performance Index), amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Bonnban. Az idei rangsor 57 ország és az EU éghajlatvédelmi teljesítményét vizsgálja.

  • Rossz hír, hogy a vizsgált országok egyike sem áll jól a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében.
  • Reménykedésre ad okot, hogy a kibocsátások az elemzett országok több mint felében csökkennek.
  • Hét EU-tagállam és az EU egésze ’magas színvonalú’ besorolást kapott, ám öt uniós ország, közöttük Magyarország, a ’nagyon gyenge’ kategóriába került.
  • Minden szempontból élvonalbeli teljesítményt egyetlen ország sem tud felmutatni. Mindent összevetve világviszonylatban Svédország rendelkezik a legjobb eredményekkel, míg Portugália és Új-Zéland az éves fejlődésével emelkedik ki a mezőnyből.
  • Klímavédelmi teljesítményük elfogadhatatlan, ezért már második alkalommal van a lista legalján az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia.[1]

 

Magyarország a két évvel ezelőtti 42. helyről tavaly a 47. helyre csúszott vissza, idén pedig tovább romlott hazánk helyezése: az 50. helyre estünk vissza. Kormányzatunk rendszeresen akadályozza azoknak a nemzetközi céloknak a kitűzését, amelyek segítenék a klímaváltozás elleni eredményes fellépést. Az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiák térnyerése kapcsán, melyek a klímavédelem alappillérei, érdemi eredményekkel nem nagyon dicsekedhetünk – kivételt csak a napelemes kapacitás bővülése jelent, ám a területi tervezés ott is hiányzik. Ráadásul – példátlan módon – továbbra is jogszabályi korlátja van Magyarországon a szélerőművek magyarországi telepítésének. Erről a közelmúltban az Energiaklub is publikált egy átfogó tanulmányt.

 

Az Energiaklub minden lehetséges fórumon megfogalmazza és nyilvánosságra hozza részletes szakpolitikai javaslatait, melyek elsősorban a lakossági épületek energiahatékonysági felújítására, az egyéb szektorokban rejlő energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására és a megújuló energetikai beruházásokra vonatkoznak.

 

[1] Az eredeti angol nyelvű sajtóközlemény fordítása.