Elfogadhatatlan, hogy a fukusimai erőmű radioaktív vizét az óceánba öntsék - sajtóközlemény

2021.04.14. - Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ megdöbbenésének ad hangot annak kapcsán, hogy a fukusimai atomerőmű-baleset következményeként keletkező, radioaktív szennyeződést tartalmazó 1,2 millió tonna hűtővizet - a most napvilágra került hivatalos japán döntés értelmében - az óceánba kívánják juttatni.

A radioaktív hűtővíz óceánba juttatását Japán miniszterelnöke a leginkább realisztikus megoldásnak, illetve a fukusimai helyzet kezeléséhez elkerülhetetlen eljárásnak nevezte. A még évtizedeken át naponta 140 tonnával gyarapodó radioaktív vízmennyiséget előreláthatóan 2055-ig eresztenék az óceánba.

A döntést Kína rendkívüli módon felelőtlennek ítélte, amelynek következtében a szomszédos országokban élők egészsége és biztonsága súlyos veszélybe kerül. Dél-Korea és Tajvan szintén erősen elítélik a tervet.

Az Energiaklub ezúton is hangsúlyozza, hogy a problémának valójában nincs jó megoldása, csak a rossz és még rosszabb alternatívák közül lehet választani. Az ehhez hasonló jövőbeli tragédiák elkerülésének egyetlen módja az atomenergia mielőbbi kiváltása környezetkímélő, megújuló energia alapú technológiákkal és az energiahatékonyság eszközeivel.  

A csernobili katasztrófa 35., a fukusimai baleset 10. évfordulóján különösen fontos azt kiemelni, hogy az atomerőművek működése a bányászattól a radioaktív hulladékok elhelyezéséig számtalan módon jelent súlyos terhelést az ökológiai rendszerre. Az ezek kivédésére kidolgozott műszaki megoldások olyan mértékben drágították meg a technológiát az utóbbi 2-3 évtizedben, hogy az mára lényegében versenyképtelenné vált. A fejlett világban ma atomerőművet építeni és üzemeltetni nem lehet gazdaságosan! A fukusimai események arra kell ráirányítsák a magyar döntéshozók figyelmét, hogy ebben a radikálisan megváltozott környezetben újra kell értékelni és gyökeresen át kell alakítani az atomerőmű-építésre alapozott Nemzeti Energia és Klímatervet.

Ennek kapcsán adott közre az Energiaklub a közelmúltban számos tanulmányt, amelyek részben a rendszerszintű problémákra világítanak rá, részben megoldási lehetőségeket kínálnak:

Az atomenergia működési anomáliái>>

Az atomenergia és a radioaktív hulladékok esete – avagy szemelvények egy felelőtlenül működtetett rendszer végnapjairól>>

Magyarország Nemzeti Energia és Klímatervének értékelése a fenntartható energiagazdálkodás nézőpontjából>>

Szélenergia a 21. században - és Magyarországon>>

 

További információ

Dr. Munkácsy Béla

[email protected]