Bringagarázsokkal és napelemmel az éghajlatváltozás ellen

Kerékpárgarázsok kialakításán és társasházi napelemes fejlesztések támogatásán is dolgozik a következő időszakban az zuglói önkormányzat, az Energiaklubbal és a helyi kisközösségekkel szoros együttműködésben.

A Zuglói Energiaközösségi Akciók projekt feladata, hogy segítse a kerület Fenntartható Energia és Klíma Akciótervének gyakorlatba ültetését. Méghozzá úgy, hogy túllépve az önkormányzat saját kötelező feladatain, olyan akciókat ösztönözzön, amivel a lakosság is hozzájárul a kerületi szén-dioxid-megtakarítási célokhoz.

A projektcsapat eredetileg 7 ötlettel állt elő, például okosmérők elterjesztése, a városi klímaerdő bővítése, rászoruló háztartásokat segítő energiaspórolási program, forgalomcsillapítás. Ezek a fejlesztési ötletek a már említett Fenntartható Energia és Klíma Akciótervben feladataiból erednek, és többkörös döntés – szakmai előválogatás, lakossági kérdőíves szavazás és az „éghajlatvédelmi faktor” mérlegelése – után maradt fenn a szűrőn a két nyertes.

Indulhat tehát a részletes tervezés.

Kérdőíves szavazás eredménye: népszerű a napelem, a forgalomcsillapítás és a bringagarázs

Zárható bringagarázsokat a Füredi úti lakótelepre

Aki nyomult már be lakótelepi liftbe bringával, jól ismeri a helyzetet: kis lakásban, szűk folyosókon a kerékpártárolás problémás. Megoldást jelenthetne, ha köztereken, illetve a házak kihasználatlan helyiségeiben közösségi fenntartású és működtetésű modern, zárható tárolókat helyeznénk el. A tárolási lehetőség több ember számára tenné vonzóvá a kerékpározást, így csökkentve a közlekedési kibocsátásokat.

A terv, hogy az önkormányzat kerékpártárolókat telepít a közösség által kiválasztott helyszínekre, a karbantartási, javítási költségeket a felhasználók által befizetett díj fedezi.

Akár itt is lehetne zárható bicikligarázs

A lakótelepi zárható bicikligarázsok ötlete már a kerületi kerékpáros stratégiában is felmerült, ezért kézenfekvő volt Zugló legnagyobb lakótelepén a Füredi úton és környékén felmérni a terepet, hová lenne érdemes ilyen garázsokat telepíteni? A helyszíni bejáráson gyorsan kiderült, hogy nem is olyan egyszerű:

  • zöldterületet ne bántsunk,
  • az autóparkolók már így is zsúfoltak, azokból elvenni konfliktust generálna,
  • az üresen álló üzlethelyiségek más funkcióval talán gazdaságosabban hasznosíthatók,
  • legyen közel a házakhoz, ne kelljen sokat gyalogolni a bringától hazáig
  • legyen a közelben térfigyelő kamera, ami rálát a bringatárolóra
  • kiváltható-e a közterületi tárolás a társasház közös helyiségeiben vagy a ház mellett közvetlenül elkerített garázzsal?
  • és persze legyen majd rá igény, legyen, aki használja, gondoskodik a karbantartásról stb.

Az utóbbi kérdésekre igényfelmérő kérdőív fog választ adni. Ilyen kérdőívvel a projekt munkatársai fogják felkeresni a lakókat, társasházak képviselőit.

Központi helyen van, közel a panelekhez, ideális helyszín, de a szabadtéri bringatámaszoknak is kell helyet találni

Napelemet a tetőkre

A lakossági kérdőíves felmérésben egyértelműen a társasházi napelemek voltak a legnépszerűbbek. Az önkormányzat forrásait és lehetőségeit tekintve főként a tájékoztató, tanácsadó munkával és szerény pénzügyi támogatással segíthet.

Annál inkább érdeke tehát a lakóközösségeknek, hogy az ilyen jellegű beruházások megfelelő döntéselőkészítés után valósuljanak meg.

Hasznos, látványos, vonzó dolog a napelem, de telepítés előtt sok kérdés merül fel:

  • Érdemes ezzel kezdeni, vagy van jobb módja az energiamegtakarításnak?
  • Alkalmas, elbírja a tetőszerkezet?
  • Mekkora kapacitás lenne gazdaságos?
  • Miből, milyen konstrukcióban finanszírozza a közösség? Érdemes hitelt felvenni?
  • Mikor térül meg?
  • Kik a jó kivitelezők?

Ezért a társasházaknak az előkészítésben nyújt majd segítséget az önkormányzat: tájékoztatókkal, egyedi konzultációkkal, workshopokkal, kalkulációkkal támogatja a döntést.

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.