Az Energiaklub közleménye

Az elmúlt időszakban a magyar kormány tagjai ellenséges nyilatkozatokat tettek a magyarországi civil szervezetek tevékenységével és átláthatóságával kapcsolatban. A sajtóban megjelent homályos és megtévesztő utalásokkal azt sugalmazták, hogy külföldi érdekeltségek magyar civil szervezeteken keresztül próbálnak befolyást szerezni Magyarországon.

Az Országgyűlés 2017 júniusában törvényt fogadott el, amely szerint a szervezetek évi 7,2 millió forint külföldi támogatás elérése esetén külföldről támogatott szervezetnek minősülnek, és ezt kötelesek bejelenteni a székhelyük szerint illetékes törvényszéknek, és feltüntetni sajtótermékeiken, kiadványaikon.

Ezzel kapcsolatban az Energiaklub részéről az alábbiakat tartjuk fontosnak elmondani:

Az Energiaklub 25 éve dolgozik a zöld energia térnyeréséért, a klíma- és emberbarát, demokratikus energiatermelésért - Magyarországon, a magyar emberekért.

A 25 év alatt kormányok és miniszterelnökök jöttek-mentek, változtak az irányok, de az Energiaklub céljai mindvégig változatlanok voltak. Azért dolgozunk,

  • hogy csökkentsük az energiapazarlást épületeinkben, és közben melegebbé, komfortosabbá tegyük az otthonokat,
  • hogy kihasználjuk a lehetőségeinket a megújuló energiaforrások terén, hiszen ez összes nemzeti energiavagyonunk;
  • hogy a települések vezetői tudatos tervezéssel védekezni tudjanak a klímaváltozás hatásai ellen, és erősebbé, biztonságosabbá tudják tenni a városaikat, falvaikat;
  • hogy ne épüljön atomerőmű, mert ez környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is a legrosszabb választás lenne Magyarország számára, és nincs is rá szükségünk.

Az Energiaklub ezeket az ügyeket képviseli, ennek érdekében nyilvánítunk véleményt különböző fórumokon és kommunikációs csatornákon. Szakpolitikai állásfoglalásainkat kutatási adatokra, trendekre alapozzuk, és ezek mentesek gazdasági / pártpolitikai érdekektől.

Az Energiaklubban olyan projekteket és tevékenységeket valósítunk meg, amelyek révén megvalósulhatnak a fenti célok. Tevékenységeinket mi találjuk ki, a projekteket mi dolgozzuk ki, ezeket sem a támogatók, sem egyéb külső szereplők nem befolyásolják, nem irányítják.

Tevékenységeink pénzügyi fedezetét változatos forrásokból teremtjük elő, amelyek között vannak hazai és nemzetközi pályázatok, magánadományozók, alapítványok, önkormányzatok, cégek, stb. Legutóbbi, pénzügyileg auditált évünk bevételeinek forrás szerinti struktúráját a lenti diagram mutatja.

Az Energiaklub független, közhasznú szervezet. A magyar jogszabályok által előírt közhasznúsági jelentéseink projektenként lebontva tartalmaznak információkat, adatokat tevékenységünkről (ezek a bíróság jegyzékében, az Energiaklubra szűrve érhetőek el). Éves jelentéseinket honlapunkon publikáljuk. Pénzügyi adataink tehát az eddigi években is, az eddigi törvények alapján is nyilvánosan elérhetőek voltak, ezért a 2017. júniusában elfogadott "civil törvény" teljesen felesleges, semmilyen haszonnal nem bír, csupán politikai hangulatkeltésre lehet alkalmas.

 

(A részletes adatokért vidd a kurzort a diagram fölé!)