Energiahatékonyság közösen - Energetikai felújítások előkészítése többlakásos épületekben

A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradására sokféle magyarázatot lehet találni. A pénzhiány mellett biztosan előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről.

A 2013 tavaszán induló, nemzetközi projektben 6 európai ország szakértői keresik a megoldásokat az akadályok leküzdésére. Az eszköztárban az energetikai tanúsítás mellett megtakarítást kalkuláló szoftver, a jogi, gazdasági környezet elemzésén alapuló döntéshozatali segédlet, és persze megvalósult példák is szerepelnek.

Leírás:

A projekt legfőbb célkitűzései:

  • Megmutatni, hogy az energetikai tanúsítvány és az abban foglalt részletes felújítási javaslatok megkönnyítik, és egyértelművé teszik a döntést, ami akár 30-50%-os megtakarítást is hozhat a háznak.
  • Megmutatni, hogy a tanúsítványban szereplő megtakarításon túl, milyen hasznokat hozhat a közös felújítás a ház és a lakókörnyezet számára.
  • Bemutatni, hogyan lehet sikeres a közös döntéshozatal és az együttműködés a soklakásos épületben lakó tulajdonosok között. 
  • Megmutatni, hogy akár panelban, akár hagyományos városi, történelmi környezetben is működhet a teljes épületet érintő, jelentős megtakarítást eredményező korszerűsítés.

 

A nemzetközi konzorcium tagjai:

Changeworks, konzorciumvezető (UK)

Centre for Sustainable Energy (UK)

e7 Energie Markt Analyse GmbH (Austria)

Energiaklub (Hungary)

Fédération des Agences Locales de Maîtrise de l’Energie et du climat (France)

Fraunhofer Institute (Germany)

Gotland University (Sweden)

ALE Lyon (France)

 

További információ: http://www.lowenergyapartments.eu

Támogató: Intelligent Energy Europe Program

A publikációk tartalmáért az egyedüli felelősség a szerzőket terheli, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. Sem az EACI, sem az Európai Bizottság nem felelős az itt található indormáció bárminemű felhasználásáért.