Szén-függöny a régi vasfüggöny helyén? Kétsebességes Európa?

A ma Prágában megalapított Visegrád+ Megújuló Energia platform pont ezt akarja megakadályozni. A megújuló energia részesedés a V4 országokban (Cseh-, Magyar- és Lengyelország illetve Szlovákia) jóval átlag alatt, az EU-28 legalacsonyabb tartományában helyezkedik el. Az országcsoport energetikai döntéshozói láthatóan nem terveznek szignifikáns változásokat ezen a téren a következő évtizedben, pedig meglehetősen komoly lehetőségek várnak kiaknázásra a megújuló iparágak szakértői által bemutatott adatok alapján. A volt kommunista régió nem jeleskedik a szén kivezetés tekintetében sem, miközben tőlünk nyugatabbra már minden EU ország rendelkezik a végső időponttal erre vonatkozóan. Az új platformot azért hozták létre, hogy ez megváltozzon a jövőben.

A megújuló energia részesedés a V4 országokban jóval átlag alatt, az EU-28 legalacsonyabb tartományában helyezkedik el. “Nincs elég szél és nap potenciál, hallani oly sokszor a közép-európai politikusok szájából. Ez a 25 évvel ezelőtti Ausztriára emlékeztet, amikor még nincs-szél-országnak neveztek minket. Most pedig minden újabb évben 400 MW újabb kapacitást kapcsolunk hálózatra. Ez az éves szél-kapacitás növekedés nagyjából annyi, amennyi Lengyelország kivételével a többi három Ausztriával szomszédos ország az elmúlt 20 év alatt beüzemelt.” - kezdte Florian Maringer az Osztrák Megújuló Energia Szövetség ügyvezetője. A Nemzeti Energia és Klíma Tervek ezekben az országokban meglehetősen alacsony ambíciót mutatnak a jövőre nézve és fenyegetik a közösen kitűzött 32% EU szinten elérendő minimum célt is. “A kormányaink által vállataknál lényegesen több potenciál van ebben a régióban. Kellő ambíció, politikai elhatározás és egy új látásmód szükséges ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Csehországban legalább a villamos energia negyede előállítható lenne megújuló alapon, de a Babis kormány ennek csak a felét hajlandó tervbe venni - mondta Stepan Chalupa, a Cseh Megújuló Kamara elnöke. “A magyar kormány 2016-ban egy adminisztratívnak látszó intézkedéssel betiltotta újabb szélerőművek építését és az új NEKT szerint ezen nem is tervez változtatni. Így fordulhat elő, hogy könnyebb egy orosz atomerőművet engedélyeztetni, mint egy dán gyártású szélturbinát.” - tette hozzá Orbán Gábor az Energiaklub igazgatója.

 

Úgy tűnik egy újabb függönyt húzunk a régi vasfüggöny helyére, csak most ez szénből lesz. Ha megnézzük Európa térképét ez egyértelműen kirajzolódik, hiszen az elbától nyugatra már a szén utáni életet tervezik. elemezte a fenti ábrát Veronika Galekova, a Szlovák Napenergia Szövetség igazgatója  Görögország kivételével az összes nyugati ország tudja mikor és hogyan száll ki a széniparából, míg az ezirányú magyar szakpolitikai vitától eltekintve minden V4 országban továbbra is komoly politikai támogatásban részesül ez a szennyező ágazat.

“2035-re Lengyelországban a teljes 41GW villamosenergia kapacitásnak mintegy felét képező régi szénerőműveit ki kell ikatatnia a rendszerből. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ezt tiszta energiával helyettesítsük: tengeri, szárazföldi szélerőművekkel, fotovoltaikus rendszerekkel és egyéb megújuló kapacitások építésével. 2030-ra majd 40%-a a lengyel elektromos áramnak megújuló alapon állítható elő.”  Árnyalta a lengyel szén sérthetetlenségével kapcsolatos mítoszt Irena Gajewska, a Lengyel Szélenergia Szövetség képviseletében .

Az újonnan alapított Visegrad+ koalíció terveről Ámon Ada beszélt a kezdeményező E3G képviseletében. Az elsődleges cél az energia átmenet támogatása. Ebben segíteni fog a Visegrádi országok szánalmas és provinciális energia és klíma diskurzusának regionális szintre emelése és az Európai Uniós intézményekkel való szorosabb együttműködés, az EU klímacélok és a megújulókkal kapcsolatos valós információk megismertetése. “Szeretnénk ellensúlyozni a visegrádi ország hivatalos álláspontját, ami sajnos a legtöbb esetben hátráltatja a közös és amúgy meglehetősen komoly kihívásokkal küzdő EU klímapolitikát” - tette hozzá.

A V4 és Ausztria legfontosabb megújuló energia szövetségei és a klímapolitikával foglalkozó think-tank szervezetek aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely a fenti célokhoz  alapot nyújt. (Memorandum of Understanding) A regionális szövetség nyitott a kooperáció szélesítésére földrajzi értelemben, így várja a további Közép Európai országok érdeklődőit.