Munkahelyteremtés zöld energiával

Becslések szerint jelenleg kb. 3 millió fő jut munkalehetőséghez a megújuló energiaforrások hasznosítása által világszerte. Ez a szám a jövőbeli fejlesztések hatására megtöbbszöröződhet. Elemzésünk célja bemutatni a legfontosabb külföldi kutatások eredményeit, amelyek nagyságrendileg szemléltetik a megújuló energiaforrásokban rejlő foglalkoztatási lehetőségeket.

A megújuló energiaforrások környezetvédelmi előnyei, vagy az ellátásbiztonságban játszott fontos szerepe mellett érdemes foglalkozni a megújulók társadalmi hatásaival is, azon belül pedig a munkahely-teremtő hatásokkal.

Az Európai Unió és más gazdaságok ambiciózus célkitűzései, valamint a jelenlegi recesszió hatására bejelentett gazdaságélénkítő, a megújulóenergia-technológiák támogatását kiemelten kezelő, csomagok mind a megújulóenergia-technológiák gyorsabb elterjedését, ezzel párhuzamosan az ezek gyártásához, üzemeltetéséhez kapcsolódó élőmunka-igény növekedését vetítik előre.

Az Energiaklub jelen elemzése bemutatja a megújulók munkahely-teremtő hatásaival foglalkozó külföldi tanulmányok módszertanát és ismerteti a külföldi kutatások eredményeit.

Az elemzés letölthető itt.