Levél Lomnici Zoltánnak

dr. Lomnici Zoltán elnök úr részére Országos Igazságszolgáltatási Tanács Tisztelt Elnök úr!

Folyó év szeptember 29. napján hét társadalmi szervezet – az Energiaklub, az E-misszió, a Greenpeace, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Védegylet és a Zöld Fiatalok – a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. (Avtv.) 21.§ alapján keresetet terjesztett elő a Fővárosi Bíróságnál az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága ellen. Keresetükben a felperesi szervezetek arra kérik a Fővárosi Bíróságot, hogy kötelezze az alperesi hatóságot a Paksi Atomerőmű 2. sz. blokkja újraindítására vonatkozó engedélykérelem egyes mellékletei, mint közérdekű adatok közlésére.

Az Avtv. 21.§ (6) bek speciális eljárási szabályként állapítja meg, hogy a közérdekű adat közlése iránt indított perekben a bíróság soron kívül jár el. Az Avtv. indokolása kifejti: a bírósághoz való fordulás lehetősége az információszabadság garanciája, a kért közérdekű adathoz fűződő érdek gyors múlása indokolja a soron kívüli eljárás előírását.

Jelen perben az eljáró bíróság nem csak az Avtv. 21.§ (6) bek. intenciójával fordult szembe, de a Pp. 125.§ (3) bek.-ben írott általános szabályokat is megszegte, amikor az első tárgyalási napot a keresetlevél előterjesztésétől számított pontosan hat hónappal későbbi időpontra tűzte ki!

Tisztelt Elnök úr! A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. tv. (Bszt.) 41.§ (1) bek. a) értelmében, az OIT figyelemmel kíséri az eljárási határidők megtartását, ennek érdekében vizsgálatot végez. A Bszt. 39.§ q) alapján az OIT a bíróságokra kötelező szabályokat alkot, és ajánlásokat hoz.

Arra szeretnénk kérni a Tisztelt Elnök urat, kezdeményezzen vizsgálatot abban a körben, miként fordulhat elő, hogy az eljáró bíróság az első tárgyalási nap kitűzésénél mellőzi az ügyben érvényesíteni kívánt alkotmányos alapjogra vonatkozó garanciális eljárási szabályt. Kívánatosnak tartanánk, ha – az információszabadság csorbítatlan érvényesülése érdekében – az OIT szabályzatot, ajánlást fogalmazna meg a bíróságok számára, az Avtv. 21.§ (6) bek. alkalmazásáról. Budapest, 2004. december 08. Üdvözlettel: Energiaklub Társaság a Szabadságjogokért Védegylet