ELENA segít az önkormányzatoknak

Minden olyan magyar önkormányzat - aki rendelkezik Fenntartható Energia Cselekvési Tervvel és a csökkentési tervek legalább 20%-os CO2 kibocsátást vállalnak - pályázhat az Európai Fejlesztési Bank közreműködésével a fenntartható energiát támogató programjára.

Az ELENA program célja, hogy támogassa a helyi közösségeket a megújuló energia és az energiahatékonyság területén tervezett beruházások előkészítésében, hogy ezáltal minél hatékonyabban részt tudjanak vállalni az európai klímavédelmi és kibocsátás csökkentési célok teljesítésében. Mivel a program kombinálható más EU forrású pályázatokkal, kiválóan alkalmazható nagy, innovatív és komplex beruházások részforrásának biztosítására.
 
Mire használható még az ELENA? Bármilyen a technikai megvalósítást szolgáló tevékenységre, pl:  megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, energia audit, közbeszerzési eljárás stb.  Továbbá az összeg fordítható a megvalósítást biztosító munkatársak bérére is. A támogatás maximum 90%-ban fedezi az ilyen típusú elszámolható költségeket.
 
Milyen típusú beruházásokat támogat az ELENA?
 
-         energiahatékonyságot szolgáló beruházásokat szociális és közintézményekben valamint köztéren  (fűtés, közvilágítás rekonstrukció)
-         megújuló energiarendszerek alkalmazása 
-         központi fűtési/hűtési rendszerek rekonstrukciója, kialakítása, fejlesztése
-         közösségi közlekedés fejlesztése energiahatékonyság és kibocsátás csökkentés növelése érdekében, valamint a megújuló energiák alkalmazása (hibrid buszok, intelligens közlekedés fejlesztés)
-         helyi infrastruktúra műszaki fejlesztése, amely az energiahatékonyság vagy a megújuló energiák műszaki hátterét biztosítja (elektromos energia betápláló rendszerek, okos mérők)
 
Van e alsó határa az ELENA által támogatott projekteknek? Igen az alsó határ 50 millió EUR. Ennél kisebb projekteket érdemes más hasonló projekttel együtt kezelve „csoportosítani”. A projekt előkészítés ideje maximum 3 év lehet.
 
Ki pályázhat az ELENA programjára? Helyi és megyei önkormányzat vagy egyéb közhivatal , akik az Intelligens Energia Europa program kritériumainak is  megfelelnek és rendelkeznek Fenntartható Energia Cselekvési Tervvel és a csökkentési tervek legalább 20%-os CO2 kibocsátást vállalnak. Közhivatalnak minősül mindazon szervezet, amely közhasznú és legalább 50%-ban az állam a tulajdonosa.
 
Milyen hatást várnak el a beruházástól? Az ELENA program a beruházás értékének legalább 25-szörösét várja el hasznosulási faktorként.  Azaz a beruházás összértéke a támogatási összeg 25-szöröse kell, hogy legyen.
 
Hogyan lehet pályázni? Az ELENA pályázata folyamatos beadású. Érdemes előbb a teljes programot részletesen áttekinteni az ELENA honlapján. Először egy érdeklődő levelet kell írni az [email protected] címre, amelyben röviden be kell mutatni a tervezett beruházást, a technikai megoldást, az idő és költség tervet, valamint a problémát amely miatt a projektre szükség van. A pozitív válasz után lehet a pályázati adatlapot kitölteni. További információért keresse Dely Krisztinát a [email protected] címen.
 
Éljen az Ön önkormányzata is a lehetőséggel!