Csehországi polgármesterek tiltakozása nukleáris hulladék-lerakóhely létesítése ellen

Nukleáris hulladékok elhelyezésének egyik lehetséges helyszínének kutatásai ellen tiltakoznak dél-csehországi települések (Bozejovice és környéke) polgármesterei. Állásfoglalásukat a cseh kormányhoz és parlamenthez juttatták el.

Nadejkov polgármestere elmondta: a polgármesterek azt kérték a kormánytól és a parlementtől, hogy a kutatómunka további tervezése során vegyék figyelembe helytelenítő véleményüket. A polgármesterek emellett változást sürgetnek a nukleáris létesítményekre vonatkozó törvényben azért, hogy az önkormányzatok nagyobb jogkört kapjanak az új nukleáris létesítmények engedélyezési eljárásában. Az állásfoglalást 13 önkormányzat vezetője és két civil szervezet képviselője írta alá. A helyi lakosok eddig már több ízben kifejezésre juttatták, hogy elleneznek egy esetleges atomhulladék-elhelyezési projektet, legutóbb 2006-ban nyújtottak be petíciót.

A mostani állásfoglalás aláírói utalnak arra, hogy a kormány közleménye szerint az önkormányzatok beleegyezése nélkülözhetetlen feltétel egy olyan létesítmény létrehozásához, ahol használt nukleáris fűtőanyagokat helyeznének el. Csakhogy Csehországban, egyes más EU-országoktól eltérően, az önkormányzati jóváhagyás nem jogi feltétele az ilyen projektek megvalósításának.

Az állam két lehetséges helyszínt akar kiválasztani 2015-re a jelenleg számításba vett hat helyszín közül, a végső helyszínt pedig 2025-re kívánja meghatározni. A hulladék elhelyezésére szolgáló létesítmény építése 2050-ben kezdődne meg.

(MTI)