A szomszéd füve mindig zöldebb?

Tanuljon másoktól - vegyen részt Ön is a nemzetközi CEESEN partnerségi konferencián!

Májusban bemutatásra kerülnek a MULTIPLY projekt tapasztalatai és eredményei. A Közép- és Kelet-Európai Fenntartható Energiahálózat partnerségi konferenciáján Pej Zsófia, az Energiaklub klímaprogram-vezetője ad elő többek között a bevált gyakorlatokról és a támogatás lehetséges eszközeiről. 

Az önkormányzatoknak több okból is élen kell járniuk az energiaátállás felé vezető úton. Ők állnak a legközelebb ugyanis  a lakossághoz, valamint több olyan probléma is fennállhat, amit a helyi érdekeltekkel szoros együttműködésben lehet csak megoldani. Továbbá ők azok, akik konkrét lépéseket tehetnek:

  • energiafogyasztóként csökkenthetik az energiafogyasztásukat saját létesítményeikben és a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaik tekintetében is (mint például a közvilágítás vagy a tömegközlekedés);
  • energiaszolgáltatóként biztosíthatják, hogy az energia megfizethető, környezetbarát és biztonságos forrásokból származzon;
  • helyi szabályozóként olyan törvényeket és rendeleteket léptethetnek életbe, amelyek ösztönzik az energiatakarékosabb döntéseket és elősegíthetik a környezetbarát közlekedési eszközök gyakoribb használatát;
  • motiválóként lehetőségük van elérni, hogy a lakosság és egyéb érdekeltek részt vegyenek a fenntartható energiával kapcsolatos projektekben és kezdeményezésekben, illetve energiatudatosabb életmódra ösztönözhetik őket;
  • a politikai döntéshozatali folyamat szereplőiként pedig elvárásaikkal és törekvéseikkel befolyásolni tudják az uniós és nemzetközi irányelveket.

Az energetikai átállás bonyolult folyamat, és olyan integrált megoldásokat igényel, amelyek ötvözik a fenntartható közlekedés, az energia és a területrendezés elemeit. Ezek nemcsak abban segítenek, hogy városainkat klímabaráttá tegyük, hanem abban is, hogy élhetőbb, a lakosság különféle igényeit kielégítő területeket hozzunk létre.

Amennyiben szeretne többet megtudni, csatlakozzon május 17-18-án a konferenciához online vagy a helyszínen Szlovénia Ptuj városában!

A konferencián minden érdeklődő választ kaphat kérdéseire.

  • Általános bevezetés a SECAP-okba, azok számára, akik még nem ismerik.
  • Fenntartható stratégiák, azok számára, akiknek kérdéseik maradtak az intézkedésekkel és a finanszírozással kapcsolatban.
  • Esettanulmányok, legjobb gyakorlatok mindenki számára. Tanuljunk egymástól és osszuk meg a tudást!

 

A regisztráció itt lehetséges.