Energiatudatos tippek

Fontos, hogy minnél hamarabb elekzdjük a szemléletformálást, hogy a felnövekvő generáció életvitelében és fogyasztási szokásaiban megjelenjen az energiatudatos szemlélet.

A plakát az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával készült.

A plakáthoz INGYENESEN hozzá lehet jutni óvodáknak, iskoláknak. Megrendeléshez írj az [email protected].

TOVÁBBI ENERGIATUDATOS TIPPEK

A következő tanácsok megfogadásával sokat tehetünk környezetünkért, anélkül, hogy nagy változásokat kellene eszközölnünk vagy teljesen megváltoztatnánk életstílusunkat.

Fűtés

 1. Ne fűtsük túl a lakást! A kellemes közérzethez nappal 20-21 ºC, éjjel pedig 18 ºC is elég lehet – főleg ha egy szál pólónál picit melegebben öltözünk .
 2. Mindig csak ott fűtsünk, ahol és amennyire szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes valamennyivel alacsonyabbra állítani a termosztátot, vagy  kicsitlejjebb tekerni a radiátorokat, konvektort.
 3. Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő.  Vagy csak vegyünk fel egy pulcsit, néha az is elég.
 4. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal csak az utcát fűtjük, és a szoba kihűl. Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre.
 5. Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt.
 6. Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon teljesen elé a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását.
 7. Szereljünk hőtükörfóliát a radiátorok mögé, így  a hő befelé, a szoba felé áramlik.
 8. Az épületekhőszigetelését segítheti, ha kúszónövényekkel futtatjuk körbe a falakat.

Háztartás

Nemcsak a fűtésen spórolhatunk energiát, érdemes a háztartásunk egyéb részeiben is odafigyelnünk arra, hogy mennyit használunk el:

 1. Egy rövid zuhanyozás gazdaságosabb, mint a kádfürdő, hiszen harmadannyi vízzel tisztálkodhatunk, mintha kádban fürdenénk. Bónusz tipp: használjunk víztakarékos zuhanyfejet!
 2. Mosogatás, fogmosás közben zárjuk el a csapot! Nem jelent nagy megterhelést, de sokat spórolhatunk vele.
 3. Az átlagosan szennyezettségű ruhákat legtöbbször elég 40 fokon mosni, és ha van lehetőség, használjuk az energiatakarékos programot.  A szennyezett ruhákat érdemes előre beáztatni.
 4. Főzés közben mindig használjunk fedőt, hiszen időt és energiát spórolunk vele. Emellett az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez, mert ha a láng túlér az edény alján, az energia jelentős része kárba vész, és az étel sem fog gyorsabban megfőni.
 5. Használjuk ki az elektromos főzőlap és a sütők tartalék hőjét is! Mindkettőt bátran kikapcsolhatjuk a főzési-sütési idő vége előtt pár perccel, a maradék hő bőven elég lesz arra, hogy az étel elkészüljön.
 6. Használjunk kuktát! Az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható.
 7. Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora a háztartásunk igényeinek megfelel.
 8. A hűtőszekrényt lehetőleg hűvös helyen, hőforrásoktól (tűzhely, napsütés) távol helyezzük el úgy, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni.
 9. Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, illetve lehetőleg kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását, mert a bejutó meleg levegőt újabb energiafelhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.
 10. Az élelmiszerek tárolására elegendő, ha a hűtőszekrényben +5 ºC, a fagyasztó részben pedig -18 °C van. A túlhűtés nem befolyásolja az élelmiszer-biztonságot, az áramszámlát viszont növeli.
 11. Hosszabb távollét esetén célszerű teljesen kiüríteni és kikapcsolni a hűtőt. Az ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy elkerüljük a penészesedést.
 12. A fagyasztóból elővett ételeket a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni, így hasznosíthatjuk az értékes hideg energiát!

Elektromos berendezések

Az elektromos berendezésekkel és a világítással is rengeteg spórolhatunk – nagyobb megterhelés nélkül is.

 1. Kapcsoljuk le a villanyt, ha hosszabb időre kimegyünk egy szobából.
 2. Érdemes kihasználni a természetes fényt a szoba berendezésekor, hogy később spórolhassunk a világításon is.
 3. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását – a gyakori felkattintás ugyanis csökkenti a lámpák élettartamát.
 4. Használjunk energiatakarékos  égőket, ha pedig elhasználódnak, kezeljük őket megfelelően!

Linkgyűjtemény

Az alábbi linkeken további érdekességeket, tippeket olvashatunk a témában.