SMEnergy projektünk szolgáltató központok létrehozásával támogatja a kkv-k megújulóenergia felhasználását

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számos kockázattal és bizonytalansággal szembesülnek, amikor a megújuló energiaforrások bevezetését fontolgatják. Vajon megtérül-e a befektetés? Milyen lehetőségeik vannak, és hogyan éljenek vele? A nemrégiben indult Interreg Danube SMEnergy projekt reméli, hogy választ ad ezekre és más kérdésekre is. Az SMEnergy regionális és országos szolgáltatóközpontok hálózatának kialakításával, tesztelésével és megvalósításával szeretné megkönnyíteni a kkv-k számára a megújuló energiára való átállást.

A 10 partnerből és 8 társult partnerből álló nemzetközi projektkonzorcium 2024. február 6-7-én a szlovéniai Ptujban gyűlt össze az SMEnergy projekt hivatalos nyitóülésére. A kísérleti projekt célja, hogy a következő két és fél évben támogassa az energiaigényes kkv-kat a megújuló energiák alkalmazására való átállás felgyorsításában.

group photo

A nemzetközi projektkonzorcium 2024 februárjában a szlovéniai Ptujban, az SMEnergy projekt nyitóülésén

Az SMEnergy projektet a szlovéniai székhelyű Spodnje Podravje Helyi Energiaügynökség (LEASP) vezeti, magyarországi, osztrák, cseh, szlovák, bosznia-hercegovinai, bolgár és német projektpartnerek részvételével. Az Interreg Danube SMEnergy projekt a tudásátadás és a tervezési eszközök fejlesztése révén átfogó támogatást nyújt a helyi/regionális kkv-knak a megújuló energiaforrások bevezetéséhez. Ugyanakkor az integrált, transznacionális megközelítés kihasználja a meglévő kkv-hálózatokat, hogy növelje a legjobb gyakorlatok láthatóságát, és támogassa a stratégiákat, erőfeszítéseket és a megújuló energiaforrások elterjedését az Interreg Duna programterületén belül és azon túl is.

Miért van szükség nemzetközi együttműködésre a feltárt problémák kezeléséhez?

Tekintettel a folyamatban lévő energetikai átállásra és az EU azon ambiciózus célkitűzésére, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, a Duna-régió energiaigényes kkv-intenzív vállalkozásainak többsége ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, hogy alkalmazkodjon a zöldebb gazdasághoz valamint a fenntartható energiafelhasználás és az energiahatékonyság növeléséhez. Az ipari kkv-k a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak, ami gyakran nagy költségtényezőt jelent, és problémákat vet fel az energiabiztonság és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség fényében, különösen a jelenlegi geopolitikai fejlemények miatt. A megújuló energiaforrások részarányának növelése és az energiahatékonyság ezért elengedhetetlen a Duna-régió ipara és kkv-i számára.

A projektkonzorciumban a vállalkozások támogatásával foglalkozó szervezetektől kezdve az energia- és környezetvédelmi szakértőkön át az innovációs és technológiai központokig széles körű szakértelemmel rendelkező partnerek vesznek részt:

  1. Local Energy Agency Spodnje Podravje – LEASP (Slovenia)
  1. Energiaklub (Hungary)
  2. Business Agency Burgenland Research and Innovation Ltd. – FIB (Austria)
  3. PC-Trend Ltd. (Hungary)
  4.  DEX Innovation Centre – DEX IC (Czech Republic)
  5. Slovak Business Agency – SBA (Slovakia)
  6. Development Agency of the Republic of Srpska – RARS (Republic of Srpska/Bosnia and Herzegovina)
  7. Business Support Centre for Small and Medium Enterprises - Ruse – BSC SME Ruse (Bulgaria)
  8. European Institute for Innovation-Technology (Germany)
  9. Landshut University of Applied Sciences – TZE (Germany)

      

A SMEnergy projekt összhangban van az Interreg Duna Régió 2021-2027 program "Zöldebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású Duna Régió" prioritásával, és közvetlenül hozzájárul a program 2.1. specifikus célkitűzéséhez, "A Duna Régió energia- és közlekedési ágazatának környezetbarátabbá tételének támogatása a megújuló energiaforrások integrációjának fokozásával".

Ön egy energiaigényes kkv, szakmai vagy érdekvédelmi csoport, energiaszolgáltató vagy döntéshozó testület munkatársa, és szeretne többet megtudni?

Iratkozzon fel az Interreg Danube SMEnergy projekt hírlevelére! Így értesülhet majd arról is, hogyan vehet részt a megújuló energiaforrások fokozott felhasználását célzó nemzeti és transznacionális stratégiák és eszköztárak kidolgozásában.

logo


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Szabó Melinda [email protected]