Indul a zöld beszerzés

Az Energiaklub idén tavasszal vág bele a BuySmart+ zöldbeszerzést promotáló projektbe, amelyet tapasztalt európai szervezetek kezdeményeztek. A projekt három éve során a hazai szereplőknek fogunk információkat átadni a környezetbarát beszerzés részleteiről, előnyéről, folyamatáról. Akik szeretnék megismerni, hogy hogyan tehetik a vállalati vagy közbeszerzéseiket zöldebbé, egyéni konzultáción, tréningeken és e-learning tanfolyamon egyaránt elsajátíthatják a beszerzési feltételek kialakítását, a jó tender kiírásához szükséges tudást.
 

A zöld közbeszerzés egy önkéntes vállalás, amelynek során előnyben részesítjük a beszerzésnél a környezeti szempontból is megfelelő termékeket, szolgáltatásokat. Az önkormányzatok ideális esetben az alábbi folyamatot követik:

1.    Igényfelmérés: pontosan mire is van szükségünk, hány darabra stb.
2.    Miért? Részletesen fel kell tárni azt, hogy mire és miért szerezzük be a terméket.
3.    Mit? Elvárásaink a termékkel, szolgáltatással kapcsolatban úgymint teljesítmény, méret, mennyiség.
4.    Minek kell megfelelnie? Itt kerülnek be a  „zöld" megoldások, úgymint energiahatékonyság, hulladékcsökkentés vagy újrafelhasznált anyagok használata a termékben, a szállítási távolság csökkentése (szén-dioxid-kibocsátás csökkentése), élettartam.
5.    A beszerzés kiírása.

 Az Európai Unió több direktívát is készített a zöld közbeszerzés elősegítése, illetve ennek szabályozási kereteinek meghatározása érdekében, hiszen a cél az (volt), hogy 2010-re a közbeszerzések 50%-a már zöld legyen (nem elírás: két évvel ezelőtti célkitűzésről van szó). A legfrissebb jogszabály idén júniusban jelenik meg, ami várhatóan tovább egyszerűsíti az eljárást az Európában elfogadott „címke”-rendszer további kiszélesítésével. Az Európai Unió ajánlásainak egy része a kínálati oldalt erősíti, azaz olyan címkék használatát vezeti be különböző termékekre, amelyek jelzik, hogy a termék mennyire környezetbarát. A Buy Smart+ projekt az energiamegtakarításra koncentrál, ezért az alábbi termékkategóriákra terjed majd ki:

1.    Irodai eszközök (telefon, PC, monitor, fénymásoló stb.)
2.    Járművek (autó, busz, elektromos autó)
3.    Épületelemek (ablak, szigetelés, ajtó, stb.)
4.    Világítás (világítótestek)

Ezen termékek beszerzése minden piaci szereplőt érinthetnek - a cégektől az óvodákon át a kormányhivatalokig sok mindenkit - fontos tehát megtalálnunk, és érzékennyé tenni őket a környezeti értékek figyelembe vételére. Magyarországon jelenleg folyik a zöld közbeszerzési eljárás beillesztése a jogrendbe, a végleges törvényjavaslat várhatóan még ez évben megszületik.


Kövesse nyomon a projektet az Energiaklub honlapján és a hamarosan induló http://www.buysmart+.info weboldalon.