"Ezt minden beszerzőnek hallania kell!"

Nagy sikert aratott a „Buy Smart+ Minden amit a zöld beszerzésről tudni kell” tréning-sorozat első képzése. Az egyik résztvevő véleménye szerint „ezt minden beszerzőnek hallania kellene”. Erre lehetőségük is van: a következő képzés időpontja 2013. május 9-10.

Az EU Intelligent Energy Europe programja által támogatott Buy Smart+ projekt célja a környezettudatos, energiahatékony beszerzés népszerűsítése, a zöld beszerzések arányának növelése ingyenes tanácsadás és információs csomagok, tréningek segítségével.

A projekt keretében tartott képzések hasznosak mind a közigazgatási szakemberek, mind a magánvállalkozások beszerzői számára. Mindkét célcsoport megfelelő tájékoztatása és motiválása óriási jelentőséggel bír; a közigazgatás a példaértékűen magas piacbefolyásoló ereje miatt, a magánvállalkozások pedig az energiahatékonyság növeléséért, a CO2-kibocsátás csökkentéséért és környezetbarát üzletvitel kialakításért való versengés erősödése miatt. Európában a közbeszerzések nagyjából a GDP 16-18%-át teszik ki, ami elgondolkodtatóan nagy arány. A közigazgatás beszerzéseivel példát szolgáltat a lakosságnak és a helyi piaci szereplőknek, és magában is igen erőteljes piacbefolyásoló erővel bír. Mindezek alátámasztják az EU az irányú elkötelezettségét, hogy a közintézményeket mindinkább a környezettudatos beszerzési politika felé orientálja.

Az Energiaklub a projekt során vállalja a zöld (köz)beszerzéssel kapcsolatos tévhitek eloszlatását, hiszen a zöld beszerzések nem feltétlenül drágábbak vagy bonyolultabbak a hagyományos beszerzéseknél. Konzultációk és tréningek szervezését, tanácsadást kínálunk a következő öt kritikus termékcsoportra koncentrálva: épületek, világítás, járművek, irodatechnika és háztartási gépek.

Az első képzés résztvevői egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a képzés felépítéséről, az előadókról, valamint az átadott ismeretekről. A másfél napos tréning során a beszerzéssel foglalkozó szakemberek megismerkedhettek a környezetbarát, energiahatékony beszerzés előnyeivel, a jogszabályok adta lehetőségekkel és kötelezettségekkel, valamint a fenti termékcsoportok területén a környezetbarát termékek és szolgáltatások kiválasztásának lehetőségeivel.

A tréninget elvégző beszerzési szakemberek felismerik a zöld beszerzésekben rejlő gazdasági, környezetvédelmi és kommunikációs előnyöket és képessé válnak a zöld szempontok érvényesítésére a beszerzési folyamatok egyes lépcsőiben, a tenderek kiírásától a beérkezett ajánlatok értékelésén át a szerződéskötésig. A képzés elvégzéséről a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság és az Energiaklub tanúsítványt állít ki.

A következő tréningek helyszínei és időpontjai:

Budapesten 2013. május 9-10., Szolnokon 2013. május 30-31.

További információ a képzésekről, a jelentkezésről, valamint a részletes program megtalálható a Buy Smart+ projekt, az Energiaklub, valamint a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság honlapján.