Hány fokos a Duna Paksnál? - S01E02

Több mint két hét várakozás után, tegnap este kaptuk meg a Duna hőmérsékleti adatait a Paksi Atomerőműtől – az után, hogy publikáltuk az átlátszóval közösen végzett nemhivatalos hőmérős akciónk videóanyagát.

 

Az adatszolgáltatás szerint az Atomerőmű 50 és 150 cm mélyen mérte augusztus folyamán a Duna hőmérsékletét. Augusztus 23-án, amikor mi is kint voltunk mérni, ebben a mélységben 29,27 és 28,97 °C-ot mért a Paksi Atomerőmű.

 

Paksi Atomerőmű_Duna hőmérséklet_mérési adatok.png

 

Az adatszolgáltatásból nem derül ki, hogy milyen napszakban végezték a mérést, ezügyben pontosítást kértünk az Atomerőműtől.

A mi hőmérőink aznap, augusztus 23-án a déli-kora délutáni órákban jóval 30°C fölött, inkább 31 °C környékén mérték a Duna hőmérsékletét a part közelében, a jogszabályban előírt partszakaszon.

hőmérő.jpg

 

A vonatkozó jogszabály (15/2001 KöM rendelet) 10§ b) paragrafusa egészen pontosan így szól: „a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 m-en lévő szelvény bármely pontján a befogadó víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 °C-ot.”

Tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, joggal vélelmezhetjük, hogy a Paksi Atomerőmű valójában nem tartotta be a jogszabályban rögzített max. 30 °C-os határértéket azon a napon.

Természetesen mi nem hivatalos mérést végeztünk, ugyanakkor a mérést elvégeztük néhány kilométerre északra is, Paks belvárosánál, tehát a Duna természetes állapotában. Itt 25-26 °C-ot mértek a hőmérőink. A fenti grafikonon látható, hogy ez megegyezik a Paksi Atomerőmű adatközlésével, vagyis nagyon nagy baj nem lehetett a hőmérőinkkel.

Az alkalmazott mérési módszertannal kapcsolatban pontosítást kértünk az Atomerőműtől. Ugyanis egyelőre nem értjük, hogy ha mindössze egy ponton mérik a víz hőmérsékletét (bár különböző mélységekben), akkor hogyan győződnek meg arról, hogy a mérési szelvény összes többi pontján nem lépi át a vízhőfok a jogszabályi korlátot.

Reméljük, hogy nem kell újabb két hetet várnunk a válaszra.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fülöp Orsolya [email protected]