Strasbourg-ig megyünk a Paks II-nek kiadott környezetvédelmi engedély miatt

Tegnap kaptuk az értesítést, hogy a bíróság formai okok miatt elutasította keresetünket, melyet a Paks II megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kiadása ellen indítottunk. Természetesen nem állunk meg, megyünk tovább, jogi úton tartjuk az ügyet, és Strasbourg-ban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatjuk tovább a küzdelmet. A környezetvédelmi engedélyt kiadó hatóság ugyanis olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek álláspontunk szerint a környezet- és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Egy atomerőmű megépítéséhez rengeteg hatósági engedélyre van szükség. Az egyik ilyen a környezetvédelmi engedély, amelyet PaksII április 19-én kapott meg az illetékes hatóságtól. Az engedélyezési eljárás és maga az engedély alapvető fontosságú kérdésekre nem adott választ:

  • Hova teszik az atomerőműben keletkező, súlyosan környezetszennyező radioaktív hulladékot?
  • Hogyan kezelik a hatóságok az emberi hibákból és a szándékos károkozásból adódó baleseteket?
  • Hogyan hat a Duna minőségére és élővilágára, ha a megengedett korlátokon felül felmelegszik a víz?

A súlyos hiányosságok miatt a bírósághoz fordultunk. A bíróság tegnap kézbesített elutasító döntése jogi szempontból rendkívül aggályos, hiszen egy ilyen, egész Magyarország közösségét érintő ügyben nem hozni döntést a törvényes rend teljes arcul csapása. A Paks II-vel kapcsolatos tisztázatlan környezeti, biztonsági problémák az egész országot, sőt az egész kelet-európai régiót érintik, tehát a bíróságnak kutya kötelessége lett volna tárgyalni az ügyet. A bíróság felelőssége, hogy egy ilyen alapvető nagy horderejű kérdést ne seperjünk szőnyeg alá.

A bíróság indoklása egyszerű: nem érkezett be határidőre a hatósághoz a kereset. Az igazság még egyszerűbb: de igen, a keresetünk a törvényes határidőre megérkezett a közigazgatási hatósághoz. Mégis, végül addig kavartak mondvacsinált, rosszhiszemű és jogellenes formai megkötésekkel, hogy kihozták határidőn kívül érkezettnek a keresetet. A bíróságnak keresetünknek helyt kellett volna adnia.

Persze ki tudja, lehet hogy a döntést hozó bírók elfogultak? Esetleg kényelmesek és kerülik a nehéz ügyeket? Félnek az atomenergia-ipar hatalmasaitól? A válaszokat nem tudjuk. De azt gondoljuk, hogy azok a bírók, akik egy ekkora horderejű ügyben formai okokra hivatkozva lerúgják magukról az ügyet, több szempontból is megszegik kötelezettségüket, felelőtlen és tisztességtelen módon járnak el.

Mi nem hagyjuk annyiban, és Strasbourg-ban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatjuk tovább a jogi küzdelmet, és emellett keressük a további hazai jogi lehetőségeket is.

Köszönjük Támogatóinknak a perhez nyújtott eddigi pénzügyi támogatást. Az így összegyűjtött összeget ezután a strasbourg-i és egyéb jogorvoslati eljárásokra szeretnénk felhasználni. Kérjük, hogy ha támogattad a perrel kapcsolatos költségeinket, de nem szeretnéd finanszírozni a kezdeti per lezárulta utáni további jogi eljárásokat, akkor jelezd felénk és visszautaljuk korábbi felajánlásod!


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Méhes Martina [email protected]