Szombatonként felpörög a dinamó!

Hét európai ország több mint 300 rádióállomása csatlakozott a Dinamó Effektus kampányhoz, amely mindennapi energiatakarékossági szokásainkhoz igyekszik hasznos tanácsokat adni. Szombatonként fél 2-kor a Klubrádión mi is rácsatlakozhatunk az „új energia” európai hálózatára.

A Dinamó Effektus műsoraiban a laikusok számára is érthető stílusban kerül napirendre a klímaváltozás, az otthoni fűtés és hűtés, vagy éppen a villamosenergia végfelhasználás témája. További beszélgetések az élelmiszer és földművelés, az öko-otthonok, az újrahasznosítás, és az észszerű közlekedés kérdéseit járják körül.

A kampány érdekessége, hogy a hozzá tartozó honlapon nem csak az elmulasztott rádióműsorokat hallgathatjuk meg, illetve olvashatjuk el, hanem az egyes témákhoz háttéranyagok is letölthetők, valamint praktikus linkek és bibliográfia is elérhető.

Hogyan spórolhatunk a megfelelő árnyékolással? Hogyan fűti fel a nap bojlereinket? Melyik a legmegfelelőbb fűtési rendszer az otthonomhoz? A Klubrádió mellett a kampányban részt vevő szegedi, veszprémi, kecskeméti, debreceni, soproni rádióadók hallgatói is választ kaphatnak az egyes területek legfontosabb kérdéseire. A károsanyag kibocsátással foglalkozó műsorból például megismerhetjük a zebegényi remetét, aki egyszemélyes ökofalut létesített, de azt is megtudhatjuk, hogy egy fa tüzelésű kályha vagy egy villanyradiátor használata jár kevesebb kibocsátással.

Azok, akik május 29-én, szombaton, kilátogatnak a Renexpo kiállítás ingyenes napjára, nem csak a megújuló erőforrásokkal találkozhatnak testközelből, hanem a játékos Dinamó Utcát is megnézhetik.

A 30 héten át tartó kampány magyarországi szakmai partnere az Energiaklub mellett a Hulladék Munkaszövetség, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, WWF Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, KÖVET és a Kerékpáros Magyarország Szövetsége. A Dinamó Effektus magyar honlapja: http://www.dynamoeffect.org/HU/

A projektet az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja támogatja.