Ombudsmanhoz fordul az Energiaklub

A Jövő Nemzedékek Ombudsmanjához fordul az Energiaklub a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló ügyében. A mai nap átadott létesítmény üzembe helyezését az Energiaklub több szempontból is aggályosnak tartja.

A föld alatti tároló jelenleg még alkalmatlan a hulladékok fogadására, hiszen az erre szolgáló aknák leghamarabb 2010-re készülhetnek majd el. A paksi hulladékokat, ugyanúgy, ahogy eddig az atomerőműben, Bátaapátiban is a felszínen fogják tárolni. A sürgetett átadás egyedül az atomerőmű anyagi érdeke, mivel ezzel a megoldással a tárolás költségeit az állam viseli, és nem a Paksi Atomerőmű Zrt.

Az Energiaklub kifogásolja, és jogszabályokkal ellentétesnek tartja, hogy a tároló építését még jóval a környezetvédelmi és a létesítési engedélyek kiadása előtt megkezdték. Aggályosnak tartja továbbá azt is, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a tőle elvileg független, a hulladékokat termelő paksi atomerőműnek igyekezett kedvező helyzetet teremteni a tároló előrehozott üzembe helyezésével.

„Valószínűnek tartjuk, hogy az engedélyezési eljárás egyediségével visszaélve, a bizonytalanságokat kihasználva gyorsították fel a tároló létesítésének folyamatát.” – mondta Perger András, a szervezet projektvezetője.

Az Energiaklub szerint egyéb jogszabálysértésekre is sor került: Bonyhád város jegyzője a létesítmény felszíni épületeinek építési engedélyét még a környezetvédelmi engedély megszületése előtt adta ki, megsértve ezzel a vonatkozó jogszabályokat. Sőt, az építési munkálatok is megkezdődtek a környezetvédelmi engedély jogerőre emelkedése előtt.
Az Energiaklub szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a hulladékok elhelyezésében érdekelt szervezetek gyakorlatilag „szponzorálják” a létesítmény befogadásáról döntő, az egészséges környezethez való alapjoguk miatt abban elvileg ellenérdekelt önkormányzatokat. A hulladéktároló környezetében lévő települések a kutatások kezdete óta (1998 és 2008 között) mintegy 2,2 milliárd forint közpénzt költhettek el, jelentős részben infrastrukturális beruházásokra.

A fenti visszásságok miatt az Energiaklub arra kérte Fülöp Sándort, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát, hogy „az 1993. évi LIX. törvény 27/B.§ (3) bekezdésben biztosított jogkörei alapján vizsgálja ki az ügyet, járjon el, és e módon járuljon hozzá a környezet állapotának, továbbá az állampolgárok egészséges környezethez való alkotmányos joga védelméhez” – fogalmaz az Energiaklub beadványa.