Hamarosan megjelenhet a zöld közbeszerzés kormányrendelet

Az Energiaklub által szervezett „Minden, amit a zöld beszerzésről tudni kell” konferencián a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium még ebben a kormányzati ciklusban szeretné megjelentetni a zöld közbeszerzésekről szóló kormányrendeletet.

Dr. Jánosi Andrea, közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár a rendezvény megnyitóján arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a minisztérium januárban újabb egyeztetésre hívja az érintetteket annak érdekében, hogy még ebben a ciklusban kihirdethető legyen a várva várt zöld végrehajtási rendelet. A helyettes államtitkár  a zöld közbeszerzésekkel foglalkozó brüsszeli munkacsoportban való részvételhez is kérte az érintettek közreműködését, segítségét az új uniós irányelvekkel kapcsolatban.

A hazai közbeszerzési eljárások kb. 10 százaléka tekinthető zöldnek – mondta dr. Bischof Bernadett a Közbeszerzési Hatóság képviseletében. A Hatóság adatgyűjtése a nemzeti eljárásrend szerinti közbeszerzésekre terjed ki és az ajánlatkérők önbevallásán alapul. A leggyakoribb zöld szempont ezeknél a közbeszerzéseknél, hogy az ajánlatkérő szerződéses feltételként kiköti a környezetirányítási rendszer meglétét. Zöld szempontok leginkább az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzéseknél jelennek meg Magyarországon.

A közszféra a legnagyobb vásárló az Unióban – hangsúlyozta Varga Katalin, az Energiaklub projektvezetője. Az EU bruttó hazai termékének majdnem 20 százalékával felérő összeget költenek a közintézmények mindennapi kisebb-nagyobb beszerzéseikre. Ekkora összeg hatalmas piacbefolyásoló szereppel bír, az adott intézmények felelőssége, hogy beszerzéseikkel a hagyományos termékeket vagy azok környezetbarát alternatíváit részesítik előnyben.

Nincsen nagy különbség közbeszerzés és piaci beszerzés között – állította Kovács László, a Budapesti Elektromos Művek beszerzési igazgatója. Mindkét esetben kis odafigyeléssel figyelembe vehetők környezetvédelmi szempontok. Egy beszerző nem lehet minden egyes termékcsoport szakértője, ezért fontos a különböző szakterületek együttműködése. A beszerzők hatása, hogy élhetőbb környezet vegyen minket körül a jelenben és a jövőben.

A konferencián további előadásokat hallhattak a résztvevők az építési beruházások, irodatechnikai beszerzések, járművek, világítás valamint háztartási gépek termékcsoportok szakértőitől. Az előadók bemutatták az adott termékcsoportokban elérhető korszerű, környezetbarát termékeket, valamint ezek kiválasztásának lehetőségeit.

 

További információ: www.buy-smart.info