Európai díjra esélyes az Óbudai Faluház

Közel háromszáz projekt közül az európai Fenntartható Energia Díjra esélyes legjobb 5 közé került az Óbudai Faluház felújítása.

Az Európai Bizottság Energia és Közlekedés Főigazgatóságának díját a „Bemutatás és népszerűsítés” kategóriában nyerheti el a projekt, amely a Staccato elnevezésű európai program keretében valósult meg. A díjat 2005 óta ítélik oda azoknak a példaértékű projekteknek, amelyek legjobban demonstrálják az uniós éghajlatvédelmi és fenntartható energiagazdálkodási törekvéseket.

 

A díjra a projektet az Energiaklub, a Staccato program kommunikáció partnere jelölte.

A jelölést a felújítással elérhető látványos energiamegtakarítás mellett az is indokolta, hogy az óbudai épületet naponta több ezer ember láthatja, így várhatóan sokakban fogalmazódik majd meg igény saját otthonaik felújítására. A Staccato program Európa-szerte a panelházak energiahatékony felújítását kívánja népszerűsíteni. A projekt keretében 3 önkormányzat került támogatásra, Amszterdam és Szófia mellett Óbuda önkormányzata is.

 

Európai szinten is kimagasló eredménynek számít, hogy az óbudai komplex energiahatékonysági beruházást, amelynek az új szigetelés, nyílászárócsere, és 1.500 m2-es napkollektormező kiépítése is része volt, mindössze 6 hónap alatt sikerült lebonyolítani. A projekt jelentősége abban is megmutatkozik, hogy innovatív módon sikerült a távhő-szolgáltatást és a napkollektoros használati melegvíz ellátó rendszert összekapcsolni.

 

Az ünnepélyes díjátadóra március 22. és 26. között Brüsszelben kerül sor, az Unió energia témában megtartott legnagyobb konferencia és programsorozatán, a Sustainable Energy Week-en.

 

A felújítás részleteiről a faluhaz.eu oldalon olvashat, a rövid szemléltetőfilmet itt tekintheti meg: http://www.youtube.com/watch?v=eid7MMEZW8E

 

A Staccato projektről a www.concerto-staccato.eu oldalon, a támogatási programról a Concerto + oldalán (http://concertoplus.eu) a díjról és a jelöltekről a következő címen olvashat: http://www.sustenergy.org/